Сенат США. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Конгресмен запевнив, що США зможуть ухвалити допомогу Україні: коли це станеться

Вже у середині січня конгрес США зможе ухвалити пакет допомоги для України, який покриє основні потреби Києва до кінця року. Влада США також розробила запасний план, якщо відповідний законопроект не буде схвалений.

Таку заяву зробив конгресмен-демократ Майк Квіґлі, пише "Голос Америки".

"Я — оптиміст. Я вірю, що ми це зробимо у січні. Якщо хтось скаже, ми не підемо на перерву, доки не закриємо це питання, це мене теж влаштовує. Але я думаю, що реалістично, ми говоримо десь про середину січня", — запевнив політик.

Квіґлі наголосив, що коли Конгрес повернеться до роботи у січні, буде погоджений пакет допомоги, якого вистачить на увесь 2024 рік. 

"Відверто кажучи, я хотів би, щоб його вистачило до кінця роботи цього скликання Конгресу", — сказав він.

У США є "план Б" щодо фінансування України

За словами конгресмена, у них є "план Б", якщо додаткове фінансування Україні не пройде в січні.

"Якщо до цього дійде, то є деякі процедурні методи. Зокрема, спробувати "звільнити" законопроекти, які мають асигнування для України. Ми досліджуємо це. Петиція про "звільнення законопроекту" змушує винести його на голосування, звільнивши від розгляду комітетів. Також, є "законопроекти про чисте фінансування", які фінансують Україну. Я наполягав би на цьому як на процедурній альтернативі", — сказав Квіґлі.

Конгресмен пропонуватиме інші заходи, які б забезпечили певну суму на три-чотири місяці. 

"Це жахливий "план Б", він далеко не такий хороший, як перший. Але дуже важливо уникнути прогалин у наданні допомоги", — резюмував Квіґлі.

Нагадаємо, раніше виконавча влада США запевнила, що підтримує Україну, але остаточні рішення має ухвалювати Конгрес. Законодавці повинні визначатися, оскільки українцям потрібна допомога, бо на них чекає важка зима.

Своєю чергою державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна повинна міцно стояти на ногах у військовому та економічному плані на тлі наявних викликів. Саме таку стратегію намагається реалізувати влада США спільно з союзниками, щоб Київ не залежав від підтримки країн-партнерів у майбутньому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.12.2023 10:59