У Каталонії стартувала нова кампанія з виборів до парламенту

05 ГРУДНЯ 2017 12:41

Каталонія знову готується прийти до виборчих процесів. На цей раз жителям цієї іспанської провінції потрібно буде вибрати склад нового парламенту.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Euro News.  

Глава колишнього уряду Каталонії Карлес Пучдемон вже повідомив, що не повернеться в Іспанію, а буде вести передвиборчу кампанію з Брюсселя, де знаходиться в даний момент, чекаючи рішення про екстрадицію.  

Карлес Пучдемон, коаліція «Разом за Каталонію»: «Найбільш простий спосіб зрозуміти, що означають прийдешні вибори - це назвати їх другим туром голосування, перший тур якого відбувся 1 жовтня. Вони що, думають, що ми всі забули? Вони вважають, що ми не пам'ятаємо дій поліції і все насильство, яке супроводжувало тодішнє голосування?».  

У виборах мають намір брати участь всі основні політичні сили, в тому числі і партія «Ліві республіканці Каталонії», незважаючи на те, що іспанський суд залишив під вартою одного з її лідерів Оріоль Жункераса. «Ліві республіканці» назвали це рішення «черговою несправедливістю».  

Але є і ті політики, хто займає діаметрально протилежну позицію, як, наприклад, Альберт Рівера, президент партії «Сьюдаданос» («Громадяни»).  

«Ми розглядаємо себе і наших прихильників як втілення альтернативи сепаратизму. Це надзвичайно важлива в усіх відношеннях кампанія. Як тільки вибори відбутися, настане нова фаза - спокою і возз'єднання. В іншому випадку продовжиться сьогоднішній вектор, який розколює суспільство, але слідувати йому ще чотири роки ми собі дозволити не можемо», - говорить він.  

Поки перше місце пророкують «Сьюдаданос». Вона може отримати понад 22% голосів. «Ліві республіканці» отримують 20%. Очолювана Пучдемоном коаліція - на третьому місці з результатом 17% голосів.  

Христина Хінер, euronews: «Це початок важливої кампанії, яка має значення не тільки для Каталонії, а й для всього ЄС. Поки опитування показують, що у її учасників приблизно рівні шанси на перемогу, тому, очевидно, що боротьба між партіями буде вестися за голос кожного виборця».

 

Світ, 05.12.2017 12:41