Фото ілюстративне зі соцмереж

У Китаї на мишах випробували новий штам коронавірусу: відсоток смертності шокував

У китайській лабораторії вчені заради експерименту створили мутований штам COVID-19. Він показав 100-відсоткову летальність у мишей, чиї гени максимально наближені до людських.

Про це йдеться в матеріалах дослідження, які оприлюднили минулого тижня в Пекіні.

Вірус GX_P2V є мутованою версією вірусу GX/2017, який називають "двоюрідним братом" відомого нам коронавірусу. Під час експерименту дослідники використали лабораторних мишей, чиї гени сконструйовані так, щоб бути подібними до людських.

Усі миші, яких заразили вірусом GX_P2V, померли протягом лише восьми днів, що, за словами дослідників, "напрочуд" швидка смертність. Вірус інфікував легені, кістки, очі, трахеї та мозок мишей. Останнє доволі серйозне, щоби зрештою спричинити смерть тварин.

За декілька днів до смерті миші швидко втрачали вагу, мали згорблену позу та рухалися вкрай мляво. Найстрашніше те, що їхні очі повністю побіліли за день до смерті.

"Це підкреслює ризик поширення GX_P2V на людей і забезпечує унікальну модель для розуміння патогенних механізмів вірусів, пов’язаних із SARS-CoV-2", — написали автори дослідження.

Натомість експерт з епідеміології Інституту генетики Університетського коледжу Лондона Франсуа Баллу назвав дослідження "жахливим" і "абсолютно безглуздим з наукової точки зору".

"Я не бачу нічого цікавого, чому можна було б навчитися шляхом примусового зараження дивної породи олюднених мишей випадковим вірусом. І навпаки, я бачив, скільки всього може піти не так", — зазначив він.

Учений пояснив, що у короткому звіті з результатами дослідження не вказано, яких заходів безпеки вживали під час експерименту.

"Відсутність цієї інформації викликає занепокоєння, що частина або все це дослідження, як дослідження в Ухані 2016-2019 років, яке, ймовірно, спричинило пандемію Covid-19, було необачно проведено без мінімальних умов біобезпеки та практик, необхідних для дослідження з потенційними збудниками пандемії", — зауважив він.

Нагадаємо, що на початку січня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала знову дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для уникнення зараження на COVID-19. Такі рекомендації спричинила тенденція зростання у багатьох країнах випадків коронавірусної хвороби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.01.2024 21:40