Фото: "Українська правда"

В Україні захворюваність на коронавірус переважає грип, — Кузін

Заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що на сьогодні в Україні захворюваність на коронавірус переважає грип. Проте ситуація може змінитися вже наступного місяця.

Про це повідомив "Укрінформ".

"До кінця року ми будемо спостерігати зростання з поступовою стабілізацією в основному випадків COVID-19, і починаючи з січня у нас буде більше випадків грипу, тому що грип буде поступово заміщувати COVID-19. Таке відбувається вже третій рік поспіль, коли два респіраторних патогени циркулюють разом", — сказав Кузін.

Зараз, за його словами, за тиждень в середньому фіксується від 130 до 150 тисяч випадків захворювання на грип, ГРВІ та COVID-19. Водночас госпіталізується не більше 5% хворих і перевантаження лікарень немає.

Як зазначив Кузін, перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип, ГРВІ зафіксовано лише в одній області — Чернівецькій. Питання запровадження карантину як в Чернівецькій області, так і в інших областях, поки не розглядалося на місцевих комісіях ТЕБ та НС.

Крім того, Кузін нагадав, що вакцинуватися від грипу можна протягом усього епідемічного сезону, також актуальною залишається вакцинація проти COVID-19. Проти коронавірусної хвороби можна вакцинуватися в кабінетах щеплень при закладах охорони здоровʼя. Також від коронавірусу можна вакцинувати дітей віком від 5 років.

"Єдина особливість — те, що вакцини для вакцинації дітей менше на рівні країни, тому найчастіше вона розвозиться або у великі лікарні, або є на рівні великих населених пунктів. Тому перед тим, як вакцинувати дитину, радимо зателефонувати у той заклад охорони здоровʼя, де ви плануєте зробити щеплення і переконатися, що там є вакцина для вакцинації дітей. Якщо її там немає, то вас мають зорієнтувати, куди звернутися", — розповів Кузін.

Нагадаємо, за прогнозом головного державного санітарного лікаря, заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Кузіна пік захворюваності на COVID-19 в Україні припадає на середину грудня. 

Раніше ми писали про те, що ревакцинацію від коронавірусу і щеплення від грипу краще робити разом, ніж окремо. Про це свідчать результати дослідження, представленого на щорічному саміті з питань вакцинації в американському Бостоні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.12.2023 17:04