Фото: Xinhua

У Китаї посилюють заборону на виїзд людей з країни, — Reuters

Китай дедалі частіше забороняє людям, зокрема й іноземцям, виїжджати з країни. Водночас влада заявляє, що країна відкрита для бізнесу після трьох років жорстких обмежень, пов’язаних із COVID-19.

Про це пише Reuters.

Згідно з новим звітом правозахисної групи Safeguard Defenders, десятки китайців та іноземців потрапили під заборону на виїзд. До людей, яким заборонено залишати Китай, входять звичайні китайці, залучені до фінансових спорів, а також правозахисники, активісти та юристи, представники етнічних меншин, таких як уйгури. У країні фіксують сплеск судових справ, пов’язаних із такими заборонами. 

Окрім цього, минулого тижня Китай посилив свій закон про контррозвідку, дозволивши заборонити виїзд будь-якому китайцю чи іноземцю, щодо якого ведеться розслідування. Варто зазначити, що більшість справ у базі даних щодо заборон на виїзд є цивільними, а не кримінальними.  

"З моменту приходу Сі Цзіньпіна до влади у 2012 році Китай розширив юридичний ландшафт для заборон на виїзд і все частіше використовує їх, іноді поза законом", — йдеться у звіті Safeguard Defenders.

Деякі активісти кажуть, що ширше використання заборон на виїзд відбиває посилення заходів безпеки при голові Сі.

"Вони можуть знайти будь-яку причину, щоб завадити вам залишити країну. У Китаї немає верховенства права. Закон служить цілям Комуністичної партії Китаю. Він дуже ефективний", — прокоментував китайський правозахисник Сян Лі, якому два роки відмовляли у виїзді, перш ніж він втік з Китаю у 2017 році, а потім отримав притулок у США.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з китайським лідером Сі Цзіньпіном обговорював залучення Пекіна до мирних ініціатив України. Окремо було акцентовано на необхідності підтримки суверенітету нашої країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Світ, 02.05.2023 12:55