Скріншот

У Косово скоїли напад на поліцейських: є загиблий та поранений

На півночі частково визнаного Косова у селі Баньска 24 вересня сталася сутичка між озброєними людьми й правоохоронцями. Понад 30 осіб зі зброєю були оточені поліцейськими.

Про це повідомляє KOHA. За даними правоохоронців, було арештовано одного нападника та чотирьох інших підозрюваних, в яких виявили засоби радіозв’язку, значну кількість зброї, боєприпаси та різне спорядження.

Деталі заколоту

Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті розповів, що у ніч на неділю стався збройний напад на патруль, коли він наближався до заблокованої дороги біля кордону з Сербією. Тоді загинув один косовський поліціянт, ще один — отримав поранення.

"Як вони тільки прибули на околиці місця, звідки надійшло повідомлення про блокування, поліцейські підрозділи були атаковані з кількох різних позицій із застосуванням арсеналу вогнепальної зброї", — йдеться в заяві поліції.

Курті засудив напад, назвавши засідку біля села Баньска терористичним актом. Він поклав відповідальність за напад на сербський уряд.

Ситуація виникла на тлі напруги у Косово після рішення Приштини призначити мерами етнічних албанців у чотирьох муніципалітетах, де проживає більшість сербів. Цей напад спровокував один із найсильніших спалахів заворушень на півночі частково визнаної країни за останні роки.

Реакція Європейського Союзу

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель засудив напад на поліцейських у селі Баньска. За його словами, все більше невинних життів перебувають під загрозою через бойові дії, що тривають в околицях монастиря Баньска. Він закликав негайно припинити ці напади.

"Я найрішучішим чином засуджую огидний напад озброєної банди на співробітників косовської поліції, через який один поліцейський загинув і двоє отримали поранення", — зазначив Боррель.

Дипломат також закликав встановити усі факти цього нападу та притягнути до відповідальності винуватців. Він додав, що спеціальна комісія ЄС EULEX перебуває на місці та в тісному контакті з владою, а також миротворчою місією KFOR.

Варто відзначити, що Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає частина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та Росія не визнають незалежність Косова.

Нагадаємо, у липні уряд Косова підтримав приєднання країни до одинадцятого пакета санкцій Європейського Союзу. Він був запроваджений у зв’язку з повномасштабною агресією Росії проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.09.2023 01:21