Фото: Олександр Вучич. Джерело: golos.com

Президент Сербії пояснив, чому Україні не варто визнавати Косово

Президент Сербії Александар Вучич різко прокоментував перспективи визнання Україною Косова. Це сталось після того, як один з українських депутатів підписав звернення до урядів західних держав із закликом переглянути політику щодо Белграда й Приштини.

Президент Сербії з відповідною заявою виступив на прес-конференції 8 серпня, повідомляє телеканал RTRS.

Зазначається, що лист, який підписали голови десяти парламентських комітетів із закордонних справ і понад півсотні депутатів різних парламентів, закликає посилити тиск на Сербію та відійти від спроб балансу у ставленні до неї та Косова. Ініціатором листа стала британська депутатка Алісія Кернс, долучився до нього й голови комітету Верховної ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Своєю чергою Вучич заявив, що даний лист спрямований проти Сербії й нібито робить його "винним за допомогу людям у Республіці Сербській", а ще — спрямований на "провокування конфлікту".

"Україна — дружня нам країна. Гадаю, Зеленський розумніший за Мережка. Бо уявіть: якщо Україна визнає незалежність Косова, то втратить усе в один день", — додав президент Сербії.

Вучич додав, що завжди буде обстоювати "лібертаріанський підхід" і право Сербії ухвалювати власні рішення.

Варто відзначити, що Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає половина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та Росія не визнають незалежність Косова.

Нагадаємо, у липні уряд Косова підтримав приєднання країни до одинадцятого пакету санкцій Європейського Союзу. Він був запроваджений у зв’язку з повномасштабною агресією Росії проти України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.08.2023 22:22