Фото ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

У Кремлі заявили, що снаряди зі збідненим ураном викличуть рак: Пентагон відреагував

Речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що снаряди зі збідненим ураном нібито "викличуть спалах онкологічних захворювань". Представниця Пентагона Сабріна Сінгх відповіла на це, що жодних доказів щодо цього взагалі не існує.

Про це вона повідомила під час брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів.

За її словами, такі висловлювання з Росії є хибними, оскільки є медичне спростування цього.

"Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє, що не спостерігалося зростання захворюваності на лейкемію чи інші види раку, і це встановили після будь-якого впливу урану. І навіть МАГАТЕ однозначно заявило, що доведеного зв'язку немає", — сказала Сінгх.

Вона наголосила, що снаряди допомагатимуть вражати російські танки, а багато військових у всьому світі застосовують збіднений уран.

"Тому ми вважаємо, що це найефективніші снаряди для протидії російським танкам, і вони допоможуть продовжувати українцям захищати свою територію", — підсумувала речниця Пентагона.

Що таке снаряди зі збідненим ураном

Збіднений уран є лише в осерді снаряда, і радіоактивність такого матеріалу надзвичайно мала. Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів — переважно осердь для бронебійних снарядів.

За своєю бронепробивною здатністю західні снаряди набагато кращі за російські. Вони на 10-15% потужніші, ніж снаряди з осердям з карбіду вольфраму.

Це не дуже великий прорив, але загалом енергетика західних гармат на 30% більша за радянські та російські. Такі снаряди пробивають навіть композитну броню, яка розрахована на протидію кумулятивним снарядам.

У квітні стало відомо, що Велика Британія передала Україні снаряди для танків Challenger 2. У тому числі до переліку потрапили й снаряди зі збідненим ураном. Повідомлялося, що ЗСУ вже використовують їх на полі бою, а британське Міноборони не відстежує місця, де вони застосовуються.

Російський диктатор Володимир Путін був обурений заявою Великої Британії про передачу Україні снарядів зі збідненим ураном. Він вкотре пригрозив нашій державі "війною до останнього українця".

Нагадаємо, що адміністрація президента США Джо Байдена вперше надішле в Україну боєприпаси, що містять збіднений уран. Ці снаряди, які полегшують знищення російських танків, є частиною нового пакету військової допомоги Україні. Такі боєприпаси використовують американські танки Abrams, які мають доставити до України найближчими тижнями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.09.2023 10:03