У листопаді не всі переселенці отримуватимуть виплати: що зміниться

Правила оформлення виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зміняться із 1 листопада. Це торкнеться лише тих громадян, які вперше звертаються до органів соцзахисту по грошову допомогу від держави.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Так, за оформленням допомоги на проживання для ВПО має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо.

"З 1 листопада поточного року змінено правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це стосується внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за призначенням такої допомоги від держави. Зокрема для оформлення виплат ВПО від сьогодні має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член родини окремо", — йдеться в повідомленні.

Варто додати, що виплати для ВПО з 1 серпня автоматично продовжили на півроку — до кінця січня 2024-го. Після цього періоду виплату знову переглянуть. Допомога для внутрішньо переміщених осіб у листопаді становитиме:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень;
  • для інших осіб — дві тисячі гривень.

Проте у листопаді деякі категорії переселенців не отримають грошову допомогу. Зокрема, до них відносяться такі ВПО, які:

  • мають депозит більш ніж 100 тисяч гривень;
  • перебувають за кордоном понад місяць без поважної причини (відрядження, стажування, догляд за хворими рідними);
  • є власниками житла, що розташоване на інших територіях ніж ті, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї;придбали житло вартість більш ніж 100 тисяч гривень;
  • придбали автомобіль, якому менш як п'ять років;
  • купили іноземну валюту або дорогоцінні метали на понад 100 тисяч гривень.

​Нагадаємо, Міністерство соціальної політики за результатами перевірки ВПО зупинило виплати понад 140 тисячам осіб. Вони не відповідають новим критеріям.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.11.2023 05:20