Фото: Pixabay

У Литві провалили референдум щодо подвійного громадянства

За підсумками референдуму, який напередодні пройшов у Литві, не було змінено статтю конституції країни, яка фактично забороняє мати друге громадянство. За цю поправку не проголосувала потрібна кількість виборців. 

Про це повідомляє видання LRT.

У референдумі взяли участь близько одного мільйона литовців, що складає 59% від загальної кількості громадян Литви, які мають право голосу. З них за зміну конституції проголосували близько 74%. Це менше, ніж потрібно, адже, згідно із законом, необхідно голоси більшої частини громадян, які мають виборче право.

У 12-й статті конституції, яку спробували змінити на голосуванні, задекларовано, що ніхто, за винятком окремих випадків, не може бути одночасно громадянином Литовської Республіки та іншої держави. Громадянство автоматично припиняється, якщо емігранти отримують новий паспорт за новим місцем проживання.

Як зазначає видання, ця проблема є актуальною на тлі минулої хвилі масової еміграції. З 1991 року країну залишило близько мільйона жителів, що склало 30% від загальної кількості населення країни. У 2019 році у Литві також голосували за зміну цієї статті конституції. Тоді, як і зараз, прихильникам змін не вдалося отримати потрібної кількості голосів. Для змін потрібно було 1,24 мільйона голосів "за", але вдалося набрати лише близько 950 тисяч.

Нагадаємо, 23 квітня Литва позбавила посвідки на проживання колишнього очільника Державного управління справами Андрія Кравця, який втік з України у 2014 році та був соратником екс-президента України Віктора Януковича. Литовські служби звернули на нього увагу лише на початку 2023 року. У Литві Кравець прожив разом з родиною протягом 10 років та навіть заснував там бізнес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.05.2024 14:55