Фото: Pixabay

У Литві проходять президентські вибори та референдум щодо множинного громадянства

У неділю, 12 травня, у Литві проходять президентські вибори. Окрім цього, литовці ще й голосують на референдумі щодо легалізації множинного громадянства.

Про це повідомляє Delfi.

За даними видання, у Литві працює 1895 виборчих дільниць. Їх робота триватиме з 07:00 до 20:00.

За президентське крісло у Литві змагаються вісім кандидатів. Серед них і чинний президент Гітанас Науседа, який балотується на другий термін. Також у виборчих перегонах беруть участь й прем'єрка Інгріда Шимоніте, представник Партії свободи, колишній голова Конституційного суду Дайнюс Жалімас, самовисуванець Ігнас Вегеле та інші.

Згідно з опитуваннями, лідером рейтингу є нинішній президент Гітанас Науседа (у березні 30,4%, у квітні — 29,1%). На другому місці — прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте (у березні 10,1%, у квітні — 14,2%).

Перемогу отримає той кандидат, який набере понад 50% голосів. Проте, якщо жоден із політиків не подолає цей рубіж, то за два тижні відбудеться другий тур виборів.

Водночас у ході першого туру президентських виборів також проводиться референдум про множинне громадянство.

Нагадаємо, що 11 квітня президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом Литви Гітанасом Наусєдою. Зустріч відбулася у межах робочого візиту до Литовської Республіки для участі в дев'ятому саміті Ініціативи трьох морів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.05.2024 17:37