Скріншот з відео

У Луврі "Мону Лізу" облили супом (відео)

У паризькому Луврі в неділю, 28 січня, стався напад на найвідомішу картину Леонардо да Вінчі "Мона Ліза". Двоє екоактивістів облили її супом.

Про це інформує France24.

Протестувальники, які належать до неурядової кліматичної та сільськогосподарської організації, кинули суп на куленепробивне скло, що захищає картину. При цьому вони вигукували: "Що важливіше? Мистецтво чи право на здорове та регулярне харчування? Наша сільськогосподарська система хвора. Наші фермери помирають на роботі".

Співробітники Лувру оперативно встановлювали чорні панелі перед "Джокондою" та закликали відвідувачів залишити оглядову кімнату.

На своєму веб-сайті організація заявила, що французький уряд порушує кліматичні зобов'язання, і закликала створити аналог французької державної системи охорони здоров'я, щоб надати людям кращий доступ до продуктів харчування, одночасно забезпечуючи фермерам гідний дохід.

France24 вказує, що незадоволені французькі фермери вже кілька днів за допомогою тракторів блокують дороги та уповільнюють рух транспорту по всій Франції, вимагаючи підняття цін на свою продукцію, зменшення бюрократичної тяганини та захисту від дешевого імпорту. У п'ятницю минулого тижня уряд країни оголосив про низку заходів, але фермери заявили, що не повністю задовольняються їхні вимоги.

На картину нападають не вперше

Попередня харчова атака на картину у Луврі була здійснена у травні 2022 року. Тоді відвідувач жбурнув у картину заварний пиріг, але "Джоконду" захистило міцне скло.

Та картина Леонардо да Вінчі — не єдиний відомий витвір мистецтва, який зазнав нападів активістів. У жовтні 2022 року відбулася атака на картину "Дівчина з перловою сережкою" Йоханнеса Вермеєра у музеї Мауріцхейс у Гаазі. Тоді двоє активістів по боротьбі зі зміною клімату приклеїлися до картини та прилеглої стіни, а інший жбурнув у неї густу червону речовину. Твори мистецтва не постраждали.

Крім цього, у 2022 році активісти-екологи облили у Національній галереї в Лондоні томатним супом картину "Соняшники" голландського художника Вінсента Ван Гога, а активісти з групи "Останнє покоління" кинули картопляне пюре у картину Моне "Стога сіна" у музеї Барберіні в Потс.

Нагадаємо, раніше вчені дослідили хімічну структуру картини "Мона Ліза". Вони використали рентгенівські промені та дізналися таємницю створення легендарного полотна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.01.2024 01:39