Медики поставили діагноз для «Мони Лізи»

06 ВЕРЕСНЯ 2018 11:36

Відома картина «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі не раз привертала фахівців різного профілю. Як передає The Daily Mail, нещодавно нею зацікавилися медики. За їх словами, модель, ймовірно, страждала від гіпотиреозу, про що говорить її зовнішність. Імовірно моделлю була Ліза Герардіні, італійська дворянка.

Руки моделі мають ознаки сильних набряків, а волосся, судячи з усього, рідшають. Експерти також відзначають жовтий колір шкіри і так званий зоб (відхилення, що виражається в збільшенні щитовидної залози). Гіпотиреоз, серед симптомів якого є і описані вище, розвивається, коли щитовидна залоза перестає виділяти в достатньому обсязі ключові гормони.

Раніше передбачалося, що у зображеної була хвороба серця і розлад ліпідного обміну. Але відомо: вона прожила до 63 років. А з позначеними недугами це навряд чи було можливо. Притому, є підстави вважати, що Герардіні на момент позування недавно народила. І, цілком можливо, після вагітності розвинулося запалення щитовидної залози. До того ж, в той час раціон італійців був позбавлений йоду в належному обсязі, що може пояснити зоб.

Суспільство, 06.09.2018 11:36