Фото: Міненерго

У МАГАТЕ відреагували на вибухи російських дронів біля Хмельницької атомної електростанції

Вибухи біля Хмельницької атомної електростанції підтверджують загрози для ядерної безпеки в Україні. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, зафіксували сейсмічні наслідки вибухів.

Про це йдеться в заяві генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі.

Вночі 25 жовтня біля Хмельницької атомної електростанції пролунали потужні вибухи, через російську атаку дронів. Внаслідок удару були розбиті вікна на майданчику станції та припинено подачу електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу. Це вкотре засвідчує загрози для ядерної безпеки в Україні. 

"Удару по атомній електростанції слід уникати за будь-яку ціну. Наступного разу нам може не так пощастити", — наголосив Гроссі. 

Зазначається, що відключення електроенергії у місті Славута змусило дві з 11 зовнішніх станцій радіаційного моніторингу АЕС тимчасово використовувати резервне джерело живлення, перш ніж зовнішнє електропостачання було відновлено.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на території ХАЕС з постійною моніторинговою місією, вивчають збитки, завдані ворожою атакою.

"Російські терористи продовжують ігри з ядерною безпекою, загрожуючи світові катастрофою. Маємо негайно зупинити росіян і забезпечити дотримання правил ядерної і радіаційної безпеки. Дякую експертам МАГАТЕ, місії яких моніторять ситуацію на всіх українських атомних станціях", — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив, що вночі ворог атакував "шахедами" Хмельницьку атомну станціюТам триває фіксація всієї шкоди від вибуху російських дронів минулої ночі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.10.2023 22:59