Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У Міндовкіллі заявили про погіршення якості води у річці Сейм на Сумщині

Станом на 19 вересня у річці Сейм на Сумщині зберігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу. Ймовірне джерело забруднення — на території Російської Федерації.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Там зазначили, що найгірші показники фіксуються на ділянці село Пруди — село Мутин. Хімічне споживання кисню у порівнянні з минулою добою знизилось на 29 одиниць та становить 112 міліграмів на дециметр кубічний біля села Пруди, та 102 міліграми на дециметр кубічний біля села Мутин. Розчинений кисень зріс до 0,14-0,34 міліграма на дециметр кубічний. Азот амонійний перебуває в межах норми.

На Чернігівщині відбувається покращення якості води річки Сейм. Всі досліджувані показники перебувають у межах нормативів окрім марганцю в пункті міста Батурин. тут він перевищує норму в 1,2 раза.

Вміст розчиненого у воді кисню становить 7 міліграмів на дециметр кубічний, показник хімічного споживання кисню перебуває в межах 26-26,7 міліграма на дециметр кубічний. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано. 

"Результати вимірювань проб води річки Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах. Розчинений кисень у всіх пунктах перебуває в межах норми. У місті Остер хімічне споживання кисню становить 33 міліграми на дециметр кубічний. Вміст азоту амонійного, марганцю, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення", — йдеться у повідомленні Міндовкілля.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднювальних речовин проб води річок Сейм та Десна у Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Нагадаємо, директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв і директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий повідомляли, що за "майже 100-відсотковими даними", джерелом забруднення річок Сейм і Десна є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Курської області Росії. До такого висновку дійшли українські фахівці.

Своєю чергою голова Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак заявив, що станом на 15 вересня пляма забруднення річки Десна вже спостерігається між селами Літки та Рожни Київської області. Однак мешканцям Києва не варто хвилюватися щодо якості питної води.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.09.2024 23:13