Фото: соцмережі

Яка ситуація з якістю питної води у Києві: заява КМДА

Станом на ранок 7 вересня ситуація із якістю води у Києві контрольована. Профільні служби постійно моніторять її стан на території столиці та води в акваторії річок Десна і Дніпро.

Про це йдеться у повідомленні Київської міської державної адміністрації.

Влада наголосила, що якщо якість води погіршиться, ПрАТ "АК "Київводоканал" негайно відкоригує технологічні процеси та застосує додаткові реагенти для знезараження води, аби показники якості питної води відповідали вимогам державних санітарних норм і правил. У КМДА запевнили, що алгоритми дій для запобігання погіршенню якості води обговорили на постійній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

"За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів Держводагентства України, спостерігається погіршення якості води річки Сейм. Проте, за інформацією контрольних служб, наразі підстав для паніки нема — показники питної води в столиці залишаються в нормі", — йдеться у заяві адміністрації.

Київська влада зазначила, що на випадок погіршення ситуації міські служби розробляють комплекс заходів, який дозволить забезпечити споживачів міста Києва питною водою. Окремі організації та установи також можуть розробляти плани для убезпечення та реагування на будь-які можливі сценарії розвитку подій. Зокрема, звертатися до підпорядкованих підприємств щодо створення запасів води. 

"Наголошуємо, що такі дії не свідчать про настання надзвичайної ситуації. Просимо медіа не маніпулювати інформацією і не створювати паніки", — додали у КМДА.

Забруднення річок Сейм і Десни: що відомо

Проби води з річок Сейм та Десна, які відібрали 4 вересня показали, що фіксується забруднення органічного характеру. За прогнозами Українського гідрометцентру, забруднення може досягти Деснянського водозабору Києва орієнтовно 10-12 вересня.

Експерти повідомляли, що у місцях водозаборів міст Києва та Бровари є незначне перевищення нормативу за показником хімічного споживання кисню, а також підвищений вміст заліза загального та марганцю, показники біогенного та хімічного забруднення в межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні.

Раніше прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України повідомила, що забруднення води із річок Сейм та Десни вже дійшло до Чернігівської області. Проте воно незначне та типове для цього періоду року.

Нагадаємо, на початку вересня на річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем здійснювали заходи з уловлювання загиблої риби. Загалом на території Чернігівської області було зібрано 10,7 тонни загиблої риби. На території Сумської області вже зібрано понад 12 тонн загиблої риби, протягом останнього часу тут мор риби не зафіксовано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.09.2024 09:49