Фото ілюстративне зі соцмереж

Виявлено джерело забруднення річок Сейм і Десна: скільки часу займе їх відновлення

За "майже 100-відсотковими даними", джерелом забруднення річок Сейм і Десна є Тьоткінський цукровий завод, розташований на території Курської області Росії. До такого висновку дійшли українські фахівці.

Про це повідомили директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв і директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий на прес-конференції у медіацентрі "Україна-Укрінформ".

За словами Осадчого, до води потрапило близько 5,7 тисячі тонн продуктів перероблення цукру. Надходження продуктів перероблення відбувалося протягом 7-9 діб. Це винятково органічні речовини.

"Велика кількість продуктів перероблення була в розчинному вигляді. Як тільки ця маса надходила до річки Сейм, вона практично за декілька годин знищила весь кисень. Тому що одна молекула фруктози "споживає" 12 молекул кисню", — пояснив Володимир Осадчий.

Він зазначив, що останні дослідження поблизу міста Остер (Чернігівська область) показали, що наразі вода перебуває у доволі хорошому стані.

"Завдяки тому, що Десна дуже добре працює як самоочищувальна система, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів. Я відчуваю, що ми можемо навіть не спостерігати забруднень у Києві. Але ми повинні бути на жорсткому контролі", — запевнив керівник інституту.

Водночас, за словами Сергія Афанасьєва, відновлення біорізноманіття та біоресурсів річок Сейм та Десна займе 2-3 роки. Також Володимир Осадчий додав, що вода у криницях в сільській місцевості є абсолютно безпечною, адже зв’язку між поверхневими та підземними водами немає.

Керівник гідрометеорологічного інституту запевнив, що після водопідготовки речовини, які присутні у водах річок, будуть безпечними для людей і тварин. Однак це за умови наявності кисню.

"Речовини, які осіли на дно, шляхом повільного окислення за декілька місяців вже не будуть заважати екосистемі річки", — сказав Осадчий.

Однак очільник Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв зауважив, що зараз про абсолютну безпеку води не йдеться. За його словами, організм кожної людини може по-різному реагувати на перевищення норм концентрації.

"Я б не рекомендував купатися у забрудненій воді. Наші дослідження показують, що у мелясі (речовині, яка є продуктом перероблення цукру) тест-організми Дафнія магна та Церіодафнія розмножуються, як чумні, з надзвичайною швидкістю. Це додаткова органіка, додатковий корм. Таким чином відбувається також розмноження мікробіологічної складової. Це може бути неприємним для людини", — попередив він.

Нагадаємо, міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук заявила, що через забруднення річок Сейм та Десна у Чернігівській та Сумській областях збитки довкіллю сягнули понад 405 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.09.2024 18:10