Фото: Міноборони України

У Міноборони поділились інформацією щодо наступного "Рамштайну"

Союзники України зустрінуться у форматі "Рамштайн" орієнтовно через три тижні. Низка країн, які мають на озброєнні винищувачі F-16, запропонують нашим пілотам перепідготовку.

Таку заяву зробив позаштатний радник міністра оборони Олексій Копитько. 

Він запевнив, що частина країн зможе профінансувати підтримку процесу перепідготовки українських пілотів. Тож розмови щодо передачі Україні західних винищувачів "починають обростати конкретикою". 

Копитько також наголосив, що акцент наразі на наземні засоби — від ПЗРК до комплексів, які здатні збивати балістичні ракети. Радник міністра оборони підсумував, що одного безпечного "куполу" з протиповітряної оборони над Києвом недостатньо, і удар по Дніпру 26 травня це продемонстрував.

Чому Україні важливо отримати F-16

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат раніше пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

У інтерв’ю ЗМІ Ігнат зазначав, що F-16 — найпоширеніший у світі літак свого класу, саме з тих, що відповідають нашим потребам. За його словами, літаки типу "МіГ" і "Су" не можуть ефективно збивати крилаті ракети й "шахеди", а з F-16 з потужним радаром та сучасними ракетами дозволить збивати ці цілі дійсно ефективно. Водночас він пояснював, що головна складність передачі F-16 Україні полягає у тому, що країни, які мають на озброєнні ці винищувачі, потрібно отримати дозвіл на передачу саме від США.

Нагадаємо, 25 травня під час зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники України оголосили про плани навчання наших пілотів на літаках четвертого покоління. Найближчим часом буде розроблена відповідна тренувальна інфраструктура.

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні почалася робота над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 21:19