Фото: Pixabay

У Мінсоцполітики зробили важливу заяву щодо нарахування субсидій у новому опалювальному сезоні

Україна продовжуватиме допомагати громадянам, які цього потребують, шляхом нарахування субсидійВ бюджеті країни є достатньо коштів, які необхідні для виплат на поточний та наступний роки.

Таку заяву зробили у прес-службі Міністерства соціальної політики. 

"Коштів, закладених державою у бюджет поточного та наступного року, достатньо, щоб допомогу від держави отримали ті, хто її потребує", — йдеться у повідомленні.

Також у відомстві зазначили, що жодних змін у формулі розрахунку субсидій або в процедурі їх призначення не відбувалось. Розмір виплат відповідного виду державної підтримки Пенсійний фонд перерахує автоматично, з урахуванням тривалості опалювального сезону, додатково для цього звертатися нікуди не потрібно.

У Мінсоцполітики зазначили, що наразі близько 2,8 мільйона домогосподарств вже користуються житловими субсидіями та пільгами на оплату житлово-комунальних послуг.

"Для тих, хто тільки планує скористатися програмою, нагадуємо, що субсидія надається домогосподарству, якщо родина сплачує за комунальні послуги більше, ніж визначений для неї обов’язковий платіж. Такий платіж розраховується індивідуально для кожного домогосподарства і залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання", — пояснили  у міністерстві.

Як оформити субсидію?

Оформити житлову субсидію може:

  • одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
  • людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
  • внутрішньо переміщена особа, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди. 
  • неповнолітня дитина, яка залишилася без батьківської опіки або недієздатна особа працездатного віку, над якою встановлено опіку (за заявою опікуна чи піклувальника);
  • індивідуальний забудовник, якщо будинок не прийнятий в експлуатацію, але плата за житлово-комунальні послуги вже нараховується. 

Подати документи на призначення житлової субсидії до територіального органу Пенсійного фонду України можна кількома способами:

  • особисто, звернувшись до сервісного центру Пенсійного фонду України;
  • поштою на адресу територіального органу Фонду;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України чи мобільний застосунок "Пенсійний фонд".

Також документи на призначення субсидії можна подавати через уповноважених посадових осіб територіальних громад, центри надання адміністративних послуг та через портал "Дія".

Для призначення житлової субсидії надаються: заява та декларація (за встановленими формами). Залежно від обставин можуть надаватись інші документи: договір оренди житла, копія договору про реструктуризацію заборгованості, довідка внутрішньо переміщеної особи, письмове пояснення щодо наявності доходів тощо.

Нагадаємо, раніше у ПФУ розповіли, як дізнатись розмір житлової субсидії. Детальніше — у нашому матеріалі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.10.2024 20:20