Фото: Денис Малюська. Джерело – Мін'юст

У Мін'юсті пропонують мобілізовувати засуджених на рівні з іншими: подробиці

Згідно з новим законопроектом про мобілізацію, до лав Збройних сил дозволяється залучати засуджених за їхнім бажанням. Проте Міністерство юстиції пропонує більш радикальні кроки, наголошуючи, що захист держави є обов’язком.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив очільник Міністерства Денис Малюська. Він, зокрема, наголосив, що питання не в тому, щоб "дозволити" засудженим служити в армії, і не в тому, скільки охочих є серед даної категорії осіб.

"Ніхто їх не планує запитувати. Принаймні, така наша позиція. Це обов’язок кожного громадянина — захищати державу", — зазначив Малюська.

Він наголосив, що вчинений колись злочин не є приводом для того, щоб не захищати Батьківщину.

"У будь-якому випадку рішення щодо того, щоб мобілізувати чи не мобілізувати громадянина із судимістю, має виносити не такий громадянин, а наші органи ТЦК, які займаються комплектуванням армії. Це наша позиція і ми будемо просити депутатів підтримати це", — заявив міністр.

Малюська також підкреслив, що йдеться про "десятки тисяч людей", які можуть стати на захист держави.

"Відверто не розумію, чому всі зобов’язані захищати державу, і це почесний обов’язок, а той, хто колись давним-давно вчинив злочин, навіть найдрібніший, чому він раптом батьківщину захищати не зобов’язаний?" — акцентував Малюська.

Очільник Мін'юсту також розповів, що відомство зараз займається напрацюваннями й в іншому питанні — щодо тих, хто ув’язнений. У цьому випадку, за словами Малюськи, підхід буде "трішки інший". У відомстві хочуть надати можливість ТЦК визначати, хто їм потрібен, а хто ні.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект №10449 про посилення мобілізації. Рішення ухвалили 243 народні депутати.

Додамо, за совами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії законопроект про мобілізацію буде змінений до другого читання у залі Верховної Ради. У нардепів виникло багато запитань до окремих його пунктів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.02.2024 22:05