Фото: соцмережі

У Молдові знову заговорили про виведення військ з самопроголошеного Придністров'я

Молдова планує закликати Росію вивести війська з території невизнаного Придністров'я. Це станеться 29-30 листопада у Скоп'є під час 30 засідання Ради міністрів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Про це повідомив міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску.

За його словами, зустріч розпочнеться з панелі, яка присвячена Україні. Вона називатиметься "Війна агресії проти України та необхідність функціонального ОБСЄ під час конфлікту", у якій держави-партнери засуджуватимуть невиправдану агресію Російської Федерації проти України.

"Під час міністерської конференції делегація Республіки Молдова повторить засудження агресії РФ проти України, знову звернеться з твердим закликом до виведення незаконних військ РФ із нашої країни, а також обговорить важливість мирного вирішення Придністровського конфлікту", — сказав міністр

Придністровський конфлікт 

Заморожений конфлікт між Молдовою та невизнаною державою Придністров'я. Найактивніша фаза - придністровська війна, її ще називають молдовсько-російська війна. Конфлікт почався 2 вересня 1990 року, коли Придністров'я офіційно оголосило про суверенітет від Молдови. Пік протистояння припав на березень—липень 1992 року, коли між сторонами виникло збройне протистояння за активної участі регулярних підрозділів 14-ї армії Збройних сил РФ. 21 липня 1992 року було оголошено припинення вогню. Придністров'я міжнародно визнано частиною Молдови. Дипломатичне визнання вона отримала лише від трьох російських сателітів, теж невизнаних держав: Абхазії, Південної Осетії та Арцаху.

Нагадаємо, Молдова вислала з країни значну частину співробітників посольства Російської Федерації у Кишиневі. Це стало реакцією на гучне шпигунське розслідування, де йшлося, що на даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження і прослуховування. За інформацією ЗМІ, кількість співробітників посольства РФ у Кишиневі скоротять з 84 до 25. Залишиться 10 дипломатичних посад і 15 — технічних співробітників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.11.2023 18:52