Фото: соцмережі

У Нацбанку пояснили, чому бізнес все більше відчуває дефіцит робочої сили

Українські підприємства все частіше стикаються з проблемами в пошуках персоналу різного ступеня кваліфікації. Також скорочується кількість тих, хто шукає роботу, що випливає з кількості резюме на сайтах пошуку працевлаштування.

Про це йдеться у звіті НБУ на тему: "Макроекономічний та монетарний огляд, квітень 2024 року", повідомляє прес-служба Нацбанку.

Там наголошують, що зростання кількості нових вакансій на сайтах пошуку роботи свідчить про стійкий попит на працівників на початку 2024 року. Згідно з опитуваннями бізнесу, все більше підприємств не можуть підібрати як кваліфікованого, так і некваліфікованого персоналу. 

"Кількість тих, хто шукає роботу, вимірювана кількістю резюме на сайтах пошуку роботи, надалі скорочувалася", — пише НБУ.

З чим пов'язана криза на робочому ринку

Дефіцит персоналу може бути наслідком як відновлення зайнятості, так і обмеженої пропозиції робочої сили, у тому числі через мобілізацію в Україні та подальшу міграцію. У Нацбанку переконані, що через невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили збільшується тиск у бік підвищення заробітних плат як з боку пошукачів роботи, так і роботодавців. 

"Додатковий вплив мало підвищення мінімальної заробітної плати на початку року. Зростання зарплат, значні обсяги витрат бюджету на грошове забезпечення військовослужбовців, індексація пенсій (з березня) і підвищення виплат, прив'язаних до мінімальної зарплати, сприяли збільшенню доходів домогосподарств, що, зі свого боку, підтримує споживчий попит", — додали у прес-службі НБУ.

Пропозиція робочої сили залишається обмеженою, у тому числі через подальшу міграцію

Скріншот з сайту НБУ

Цікаво, що на початку року Нацбанк повідомляв, що ринок праці в Україні перебуватиме у досить стабільному становищі. У регуляторі були переконані, що більшість роботодавців в основних секторах економіки планує зберегти кількість своїх співробітників на поточному рівні. Проте деякі компанії через падіння доходів та інші причини звільнятимуть працівників з посад.

Нагадаємо, в Україні з'явився сайт із пошуку вакансій у сфері відбудови й транспорту. Він має назву "Робота та відновлення". Тут можна знайти пропозиції від роботодавців, залучених до відновлення територій та інфраструктури країни. На порталі розміщені вакансії в галузях транспорту, зв'язку, будівництва та відбудови в цілому.

Додамо, в Україні з початку 2023 року покращується ситуація на ринку праці. За даними Державної служби зайнятості, у серпні рівень офіційного безробіття в Україні впав до чергового історичного мінімуму. У зв'язку з цим потреба роботодавців у працівниках зросла.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.04.2024 13:55