Фото: cbn.com.ua

У Нацбанку розповіли, як залучатимуть приплив капіталу в Україну

Керівництво Національного банку України шукає можливі рішення для додаткового припливу капіталу в державу в середньостроковій перспективі. Для цього регулятор вивчає можливість дозволу репатріації нових дивідендів і послаблення заборони на обслуговування зовнішніх боргів.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук, пише "Forbes Україна".

Посадовець нагадав, що минулого року Нацбанк ухвалив стратегію валютної лібералізації, яка передбачає поступове пом’якшення валютних обмежень. У межах цієї стратегії НБУ запровадив низку помʼякшень для бізнесу: він, зокрема, дозволив обслуговувати нові борги своїм закордонним кредиторам і повертати кредити, забезпечені гарантіями міжнародних фінансових організацій, експортних кредитних агентств та державних інституцій міжнародних партнерів.

За словами Ніколайчука, найближчим часом НБУ планує повернутися до тих елементів першої стадії дорожньої карти, які ще не були закриті. 

"Насамперед це дозвіл на репатріацію нових дивідендів, що, на нашу думку, може створити підстави для додаткового припливу капіталу в країну в середньостроковій перспективі. Якщо ж говорити про можливість обслуговування своїх зовнішніх боргів, то найближчим часом, я сподіваюся, ми зможемо мати підстави розглянути помʼякшення і там", — заявив заступник глави НБУ.

Він також додав, що Нацбанк орієнтується на макрофінансові передумови.

"У нас немає часових рамок для реалізації цієї стратегії. Ми орієнтуємось на макрофінансові передумови, Наша спроможність реалізувати цю дорожню карту залежатиме як від міжнародної підтримки, так і від ситуації на валютному ринку, яка визначатиметься великими експортерами-гравцями", — додав Сергій Ніколайчук.

Раніше у Нацбанку повідомили, що у готівкових чи безготівкових розрахунках для громадян України нічого не змінюється. Вони, як і раніше можуть обирати зручний для них вид переказу та розрахунку за послуги чи товари.

Нагадаємо, в Україні доступ до банківської таємниці, як раніше, залишатиметься обмеженим. Фінансові установи й надалі гарантують таємницю банківського рахунку та відомостей про клієнта. Проте відтепер на запит правоохоронних органів, банки мають право надавати інформацію про номер платіжної картки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.03.2024 10:33