Фото: НАЗК

У НАЗК завершилася кампанія прийому е-декларацій: скільки документів подали посадовці

В Україні 31 березня завершився період подачі е-декларацій за звітний період 2023 року. Публічні посадовці за минулий рік подали 664 тисячі таких документів.

Як повідомляє прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції, при допущенні помилки при заповненні декларацій, публічні службовці мають можливість впродовж 30 днів з дня подання декларації подати виправлену декларацію. Зробити це можна лише один раз.

"Ми не зможемо розбудувати доброчесну публічну службу, якій би довіряли і до якої з повагою би ставилися громадяни без такого дієвого інструменту як декларування. Зрештою доброчесне декларування статків посадовців — це репутація і авторитет усієї держави, яку ми мусимо захищати сьогодні від зовнішніх загроз та потенційних викликів у майбутньому. Тому я вдячний тим посадовцям, які це розуміють і відповідально ставляться до своїх обов’язків. НАЗК зі свого боку й надалі працюватиме над удосконаленням процесу е-декларування, щоб зробити його ще більш зручним для декларантів та таким, що дасть можливість громадянам ефективно контролювати доброчесність публічних осіб", — зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик. 

Додається, що станом на 1 квітня 2024 року в НАЗК розпочали 312 повних перевірок. Завершили перевірку 13 декларацій. В результаті перевірок в них виявлено неправдиві відомості на понад дев'ять мільйонів гривень. Як зазначають у відомстві, автоматизовану перевірку пройшли близько 160 тисяч декларацій, поданих за звітний період 2021 року та понад 137 тисяч декларацій за 2022 рік. Це майже третина декларацій, що проходили автоматизовану перевірку. 

Нагадаємо, торік НАЗК повідомляло, що буде перевіряти декларації держслужбовців за допомогою штучного інтелектуВідтепер відбір декларацій буде здійснюватися за результатами оцінки ризиків декларації, тобто залежно від показника рейтингу ризику.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.04.2024 02:29