Фото: НБУ

У НБУ пояснили, що планують робити з валютним курсом

Перехід до керованої гнучкості курсу не означає, що Нацбанк "відпустив" курс у вільне плавання. У майбутньому коливання валюти будуть, але несуттєві та в обидва боки, водночас обмінний курс і надалі "виконуватиме роль якоря" для макроекономічної стабільності.

Про це повідомили в прес-службі регулятора.

У НБУ наголосили, що раніше НБУ вимушено "відпускав" гривню у вільне плавання через вичерпання міжнародних резервів та неспроможність утримувати фіксований курс. Але станом на зараз ситуація є іншою.

Зокрема, за попередні роки НБУ:

  • напрацював значний досвід згладжування курсових коливань;
  • накопичив рекордний рівень міжнародних резервів;
  • підвищив привабливість гривні як інструменту заощаджень.

До того ж регулятор здійснив ґрунтовну підготовку до переходу до керованої гнучкості курсу. Цей крок здійснено з огляду на досягнення належних макроекономічних і фінансових передумов. Відповідно перехід відбувся в контрольований спосіб.

НБУ і далі контролюватиме курс на ринку та покриватиме структурний дефіцит валюти. Саме завдяки цьому гривня може не лише послаблюватися, а й зміцнюватися. У регуляторі пояснили, що більша гнучкість обмінного курсу посилюватиме здатність валютного ринку до самозбалансування.

Наразі одним із важливих завдань НБУ залишатиметься збереження курсової стійкості, тобто такої динаміки курсу, яка не загрожуватиме збереженню інфляції на помірному рівні у 2024 році та її зниженню до цілі НБУ в 5% у наступні роки.

У Нацбанку зазначили, що курсова стійкість — це також відсутність загрозливих курсових коливань. Однак, коли коливань курсу зовсім немає, то "це радше про фіксацію курсу, а не про курсову стійкість". Від фіксованого курсу НБУ відмовився свідомо з огляду на всі негативні ефекти, які генерує цей режим.

Нагадаємо, Національний банк на 21 травня різко підняв офіційний курс долара. Єдина європейська валюта також "підскочила" у ціні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.05.2024 20:37