Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У НБУ зробили прогноз щодо курсу долара: чи очікувати на різкі зміни

Курс долара до гривні коливатиметься відповідно до ринкових умов, проте Національний банк України не допускатиме стрімких змін курсу національної валюти.

Як повідомляє прес-служба НБУ, до середини минулого місяця курсова динаміка, попри певне послаблення національної валюти, не загрожувала забезпечити помірну інфляцію.

Зазначається, що швидша девальвація у другій декаді липня, зумовлена як активними бюджетними видатками та заходами валютної лібералізації, так і тимчасовим зменшенням пропозиції валюти з боку аграріїв, могла створити додаткові ризики для стійкості валютного ринку, а тому і для цінової стабільності.

"Щоб запобігти цьому НБУ збільшив свою присутність на валютному ринку. Це дало змогу вгамувати ситуативний попит на валюту. Наступним кроком стало збереження облікової ставки на рівні 13%. У результаті, ситуація на валютному ринку стабілізувалася", — йдеться у повідомленні.

У Нацбанку наголошують, що й надалі будуть займатись убезпеченням курсової динаміки від різких рухів та одночасно забезпечуватимуть коливання обмінного курсу в обидва боки. Це залежатиме від змін в умовах ринку.

Нагадаємо, НБУ продовжує підвищувати офіційний курс долара. Регулятор встановив офіційний курс долара на рівні 41,99 гривні за один долар. Офіційний курс станом на п'ятницю, 9 серпня, становив 40,99 гривні за один долар. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.08.2024 06:28