У Норвегії з'явиться перша електростанція з літаючими вітрогенераторами

19 ЛЮТОГО 2019 13:32

Міжнародна нафтогазова компанія Shell і американська Makani, що входить в холдинг Alphabet, займуться створенням нової прибережної вітряної електростанції в Норвегії.

Згідно посту генерального директора Makani Форту Фелкера на Medium, електростанція буде виконана на базі літаючих вітрогенераторів.

Все вітряні електростанції, конструкція яких може різнитися, працюють за загальним принципом. Повітряні потоки обертають повітряний гвинт, який, в свою чергу, приводить в рух генератор. Енергія з генератора подається на підстанцію, де проводиться стабілізація напруги. Звідти електрика надходить уже в енергетичну компанію, а потім перенаправляється кінцевим споживачам.

При цьому ефективність вітряних електростанцій безпосередньо залежить від швидкості вітру - чим вона швидше, тим більшу потужність видають станції. При цьому при швидкостях вітру нижче або вище розрахункових станції перестають працювати - в першому випадку через недостатню сили вітру, а в другому - для уникнення поломок.

Розробка літаючого вітрогенератора, виконаного у вигляді кордового планера, велася компанією Makani протягом останніх п'яти років. Перші льотні випробування станції відбулися в червні 2017 року. Літаючий вітрогенератор повинен буде парити на висотах, де практично постійно присутній вітер, і виробляти електрику.

Вітрогенератор, має розмах крила 25,9 метра, здатний підніматися на висоту до 305 метрів. Апарат оснащений вісьмома невеликими генераторами, з'єднаними з повітряними гвинтами діаметром 2,3 метра кожен.

Після зльоту апарат буде підніматися на робочу висоту, а потім - кружляти навколо точки прив'язки. Потужність випробуваного в 2017 році літаючого ветрогенаратора склала 600 кіловат, але її можна збільшити.

Проект будівництва нової станції біля узбережжя Норвегії припускає розміщення в море невеликих поплавців, утримуваних на місці анкером. Вітрогенератори Makani будуть прив'язані кабель-тросом до таких поплавців. Випробування першої черги нової електростанції планується розпочати ближче до кінця 2019 році. Інші подробиці про нову станції не розкриваються.

Набравши висоту, безпілотники будуть або облітати платформу по колу, або описувати вісімку. Одночасно апарати стануть підніматися і знижуватися, а трос при цьому буде витягатися з платформи і втягуватися назад. Барабан троса передбачається прикріпити до генератора. Таким чином втягування і витягування троса буде обертати барабан і розкручувати генератор.

Технології, 19.02.2019 13:32