Фото: depositphotos

У Новий рік з новим курсом: скільки коштуватиме валюта

Яким буде курс долара до гривні у 2024 році наразі важко спрогнозувати. Він залежатиме від  того, чи нададуть партнери макрофінансову допомогу Україні, а також від балансу попиту і пропозиції на валюту.

Про те, яким буде долар на початку року і чи варто очікувати на різкі коливання валюти розповіли експертка у сфері фінансів Олена Коробкова, голова Національного банку України Андрій Пишний та голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук, пише "УНІАН

Відомо, що у бюджеті на 2024 рік влада заклала прогнозний курс у 40,7 гривні за долар. Проте такі прогнози рідко справджуються. Відповідно курс у наступному році може бути як більшим, так і меншим.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, закладений в бюджет курс гривні "не є ані прогнозом, ані метою для Нацбанку".

"Це певний розрахунковий параметр, який закладається і, як правило, як ми це бачимо ретроспективно, він може бути змінений. Динаміка валютного курсу традиційно залежить від багатьох факторів, і наразі спостерігається неспівпадіння фактичних показників з розрахунковими", — підкреслив він.

За словами експертки у сфері фінансів Олени Коробкової, після скасування фіксованого курсу поступова девальвація гривні протягом 2024 року цілком можлива. Курс залежатиме від балансу попиту і пропозиції на валюту, а також від надходження фінансової допомоги від ЄС та США.

"Безумовно, гривня, найімовірніше, дрейфуватиме в бік послаблення, але цей процес буде плавним і помірним за амплітудою. На горизонті 12 місяців найбільш імовірним є коригування курсу іноземної валюти на 10-15% за базовими сценаріями розвитку. Найпотужнішим ризиком є призупинка зовнішньої фінансової підтримки України, що може згодом посилити тиск на гривню", — пояснила експерт.

Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук прогнозує, що одним з найбільших викликів у 2024 році будуть ризики, які пов’язані з обсягами та стійкістю зовнішньої фінансової підтримки України.

"Станом на зараз ризики суттєвого скорочення фінансової допомоги невисокі, і ми очікуємо, що Україна отримає принаймні 28-30 мільярдів доларів. Це ті обсяги підтримки, які необхідні для збалансування зовнішніх рахунків до кінця 2024 року", — акцентував експерт.

Ваврищук переконаний, що НБУ і надалі матиме змогу повністю контролювати валютний ринок та навіть зможе зробити суттєві кроки у напрямку валютної лібералізації. За його прогнозами, курс наприкінці 2024 року складе близько 41 гривні за долар.

Своєю чергою в інвестиційній компанії Dragon Capital прогнозують, що за умови отримання достатніх обсягів міжнародної фінансової допомоги резерви Нацбанку продовжать поступово зростати та досягнуть 45 мільярдів доларів на кінець 2024 року. Так, за даними експертів, НБУ планує з часом збільшувати діапазон коливань курсу гривні та забезпечувати відповідність загальної динаміки курсу макроекономічним умовам.

"Проте, зважаючи на крихкість макроекономічної та фінансової стабільності під час війни, ми вважаємо, що Нацбанк буде реалізовувати цей план дуже поступово. Ми зберігаємо наш валютний прогноз на 2024 рік, очікуючи курс гривні до долара США на рівні 37,3 в середньому за рік та 39 гривні за долар на кінець року", — йдеться у макропрогнозі Dragon Capital.

Нагадаємо, раніше заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив, що попри ріст долара, який спостерігається протягом останніх двох тижнів, ситуація на валютному ринку є стабільною. Відповідно до задекларованих принципів Національного банку, за його словами, курс може коливатися в обидва боки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.12.2023 20:21