Фото: НБУ

Чому дорожчає долар: у Нацбанку назвали головну причину

Попри ріст долара, який спостерігається протягом останніх двох тижнів, ситуація на валютному ринку є стабільною. Відповідно до задекларованих принципів Національного банку, курс може коливатися в обидва боки.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час онлайн-заходу Центру економічної стратегії.

"Якщо подивитися на те, що відбувалося на валютному ринку в другій половині жовтня та в першій половині листопада, в нас була достатньо сприятлива ситуація: обсяги чистого попиту були на мінімумах за останні декілька місяців, і, відповідно до нашої стратегії, до задекларованих принципів проведення валютних інтервенцій в умовах керованої гнучкості, курс зміцнювався", — пояснив він.

За словами Ніколайчука, ситуація почала змінюватися з другої половини листопада, коли чистий попит почав зростати, що продовжується і в грудні. Відповідно реагуючи на цю ситуацію, Нацбанк почав продавати більше валюти на ринку.

"Але водночас, відповідно до задекларованих принципів, ми почали дозволяти курсу послаблюватися. Ця ситуація для нас є абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватними до відповідної ситуації, і курс має коливатися в обидва боки", — наголосив експерт.

Заступник голови НБУ наголосив, що регулятор згладжує ці коливання, водночас дозволяючи курсу виступати коригуючим механізмом для валютного ринку і макроекономічних процесів.

Варто додати, що, за попередніми оцінками експертів, середній офіційний курс долара в Україні за підсумками 2024 року становитиме 41,1 гривні за долар. Проте невідомо, як чітко все буде розвиватися на валютному ринку, адже зараз є багато факторів, на які не можна вплинути та спрогнозувати курс найближчим часом.

Нагадаємо, станом на 21 грудня регулятор встановив курс гривні до долара на рівні 37,55 гривні за один долар, тобто гривня послабилася на 23 копійки в порівнянні з попереднім днем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.12.2023 15:32