Фото: Pixabay

У Польщі посилили покарання за п'янство за кермом: порушники залишаться без авто

У Польщі з 14 березня 2024 року дозволено конфіскацію авто у п'яних водіїв. Йдеться про нововведення, яке дозволяє вилучати автівки та інші механічні транспортні засоби у нетверезих водіїв, а вийнятком є лише велосипед.

Про це повідомляє YAVP.PL.

Конфіскація авто або іншого транспортного засобу передбачається за наступних обставин:

  • Автівку можуть конфіскувати, якщо її власник перебував за кермом з щонайменше 1,5 проміле алкоголю в крові.
  • Також авто забиратимуть у тих, хто спричинив ДТП та мав на момент аварії в крові понад 0,5 проміле алкоголю.

Варто уточнити, що, відповідно до закону, якщо конфіскація неможлива через те, що автівка не належить порушнику або була знищена чи продана, то суд може призначити штраф у розмірі вартості авто. 

Законом передбачено, що суд може утриматися від конфіскації авто лише у виняткових випадках, виправданих особливими обставинами, і лише за умови, що водій не був причетним до ДТП.

Також з 14 березня в Кримінальному кодексі Польщі з'явилися нововведення, які передбачають посилення покарання нетверезих водіїв, які скоїли ДТП. Отже, якщо п'яний водій влаштував аварію з тяжкими наслідками для здоров'я потерпілих, йому загрожуватиме покарання від трьох років позбавлення волі. Якщо в аварії є загиблі, то водій може потрапити до в'язниці мінімум на п'ять років, а максимум на 16. Раніше за подібний злочин максимальним покаранням було 12 років позбавлення волі.

Додамо, що торік у Польщі п'яні водії влаштували 1331 ДТП. З них 189 аварій зі смертельними наслідками. Через п'яних водіїв загинули 212 людей, а 1506 отримали травми.

Нагадаємо, у березні 2024 року в польському місті Щецин в ДТП постраждало шестеро українців. Загалом в аварії постраждало 20 людей віком від п'яти до 62 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.03.2024 14:07