Фото ілюстративне зі соцмереж

Польща продовжила тимчасовий захист для українців: названо терміни

У Польщі продовжили тимчасовий захист для українських біженців до 30 червня 2024 року. Відповідний закон підписав президент країни Анджей Дуда.

Про це пише PAP.

"Президент Анджей Дуда підписав акт про допомогу громадянам України, який, зокрема, продовжує термін легального перебування українських біженців до 30 червня 2024 року", — зазначає видання.

Цей закон є результатом рішення Ради ЄС, згідно з яким продовжили тимчасовий захист українських біженців до 4 березня 2025 року. Документ передбачає продовження терміну легального перебування українців, які постраждали внаслідок великої війни на території Польщі до 30 червня поточного року.

"Згідно з чинними положеннями закону, перебування громадян України є законним, якщо вони прибули до Польщі в період із 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року", — йдеться у повідомленні.

Документ також вносить зміни, які полягають у збільшенні до 28 місяців терміну перебування для громадян України, які здобули кваліфікацію лікаря або стоматолога за межами території держав-членів ЄС. Тобто така особа може отримати дозвіл на провадження професійної діяльності лікаря або стоматолога та умовне право на здійснення професійної діяльності.

Варто зазначити, що біженці з України, перебування яких вважається легальним, мають, серед іншого:

  • вільний доступ до ринку праці;
  • право на користування сімейними благами;
  • доступ до медичної допомоги;
  • можливість ведення бізнесу.

Нагадаємо, 20 лютого лідер ультраправих Ґерт Вілдерс, партія якого отримала найбільше місць на виборах три місяці тому в Нідерландах, але досі не змогла сформувати новий коаліційний уряд, відзначився різкою заявою щодо українських біженців. Він наголосив, що його країна стала "дурнем Європи", оскільки прийняли дуже багато людей з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.02.2024 15:34