Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Українським біженцям можуть продовжити час перебування в Польщі: який термін пропонує уряд

Уряд Польщі подав законопроект про продовження терміну легального перебування українців до 30 червня 2024 року. Йдеться про біженців, які втекли до цієї країни від війни.

Про це повідомило польське видання PAP. Законопроект польського уряду передбачає зміни до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території країни.

Зміни обумовлені рішенням Ради Євросоюзу, яка продовжила тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Проект передбачає продовження легального статусу перебування біженців з України "до 30 червня цього року", а також терміну дії документів, пов'язаних зі статусом українського біженця в Польщі.

Окремо пропонується продовжити термін дії спеціальних прав для українських лікарів, стоматологів, медсестер і акушерок у Польщі, пов'язаних із їхнім працевлаштуванням.

Законопроект мають ухвалити в першому кварталі цього року. Він набуде чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Минулого місяця уряд Польщі продовжив дію тимчасового захисту для біженців до березня 2025 року, але це рішення не стосується українців. Цей документ продовжив захист особам без громадянства або громадянам третіх країн, крім України (та членам їхніх сімей), які станом на 24 лютого 2022 року мали міжнародний захист або еквівалентний національний захист.

Нагадаємо, що наприкінці січня в Нідерландах представниця партії BBB Мона Кейзер запропонувала відправити українських біженців у західні області своєї країни, де не ведуться активні бойові дії. Вона аргументувала свої слова тим, що Нідерланди не мають змоги прихистити усіх, хто прибув після 24 лютого 2022 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.02.2024 09:56