Фото: Anadolu Agency

У Нідерландах пропонують повертати біженців у "безпечні" західні області України

У Нідерландах представниця партії BBB Мона Кейзер запропонувала відправити українських біженців у західні області своєї країни, де не ведуться активні бойові дії. Вона аргументувала свої слова тим, що Нідерланди не мають змоги прихистити усіх, хто прибув після 24 лютого 2022 року.

Про це інформує DutchNews.

"Ми не можемо розмістити всіх", — заявила Кейзер й додала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Нідерланди прийняли десятки тисяч українців.

"Захід країни здається мені відносно стабільним. Чи можуть українці там безпечно розміститись?" — поставила вона питання міністру Бельгії у справах біженців Еріку ван дер Бургу.

Парламентар GroenLinks/PvdA Джуліан Бушофф назвав пропозиції BBB "несподіваними та тривожними".

"Незбагненно, що BBB розглядає можливість відправлення людей назад до країни, яка перебуває у стані війни", — сказав він.

Кейзер також запропонував, щоб громадяни України, які знайшли роботу в Нідерландах, оплачували оренду та витрати на охорону здоров'я, хоча багато хто з них уже це робить.

Громадяни України не вважаються біженцями та їм дозволено працювати без обмежень. За даними національного статистичного агентства CBS, майже половина з них мають роботу, в основному через кадрові агенції.

Нагадаємо, минулого тижня віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина повідомила, що Київ веде дискусії з Європейським Союзом щодо повернення українських біженців, але про скорочення їм допомоги від ЄС не йдеться. Натомість, за її словами, позиція України полягає в тому, щоб громадяни, які перебувають у ЄС, і надалі могли мати право на тимчасовий захист.

Раніше видання Politico з посиланням на дипломатів ЄС, які говорили на засадах анонімності, повідомило, що Україна нібито прагне, щоб ЄС у майбутньому ухвалив міграційне законодавство, яке сприятиме поверненню додому біженців та підтримці української економіки. Співрозмовники видання стверджували, що Київ не надсилав офіційного запиту до Брюсселя щодо сприяння поверненню біженців, проте українська сторона "чинила певний тиск" щодо посилення майбутніх міграційних правил ЄС.

Відомо, що 28 вересня 2023 року Рада Європейського союзу продовжила термін дії механізму тимчасового захисту для українців, які рятуються від війни, до березня 2025 року. Станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.01.2024 01:16