Фото: eu-ua.org

Повернення українських біженців: Стефанішина розповіла про перемовини з ЄС

На сьогодні Україна веде дискусії з Європейським Союзом щодо повернення українських біженців, але про скорочення їм допомоги від ЄС не йдеться.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, передає "Радіо Свобода".

"Це — дуже складне питання до обговорення. І тут не можна обійтися закликами. Однозначно не є прямою позицією України те, що українці мають повертатися назад і тому має скорочуватися якась їм допомога — абсолютно ні. Це дискусія, яка триває", — розповіла вона.

Натомість, за її словами, позиція України полягає в тому, щоб громадяни, які перебувають у ЄС, і надалі могли мати право на тимчасовий захист.

"Інше питання  це фінансові виплати, оскільки йдеться про достатньо тривалий час. На жаль, війна продовжується. Вона триває майже два роки, і, відповідно, це такий певний рубіж для держав. Тому ми маємо визначатися стосовно фінансових, соціальних гарантій, які мають громадяни в кожній країні... Але це не радикальна комунікація, не негативна. Цей діалог (Україна та ЄС) триває", — пояснила віце-прем’єрка.

Зауважимо, напередодні видання Politico з посиланням на дипломатів ЄС, які говорили на засадах анонімності, повідомило, що Україна нібито прагне, щоб ЄС у майбутньому ухвалив міграційне законодавство, яке сприятиме поверненню додому біженців та підтримці української економіки. Співрозмовники видання стверджують, що Київ не надсилав офіційного запиту до Брюсселя щодо сприяння поверненню біженців, проте українська сторона "чинила певний тиск" щодо посилення майбутніх міграційних правил ЄС.

Нагадаємо, 28 вересня 2023 року Рада Європейського союзу продовжила термін дії механізму тимчасового захисту для українців, які рятуються від війни, до березня 2025 року.

Станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України.

Раніше повідомлялося, що українські біженці, які приїжджатимуть до Ірландії, отримуватимуть зменшені виплати. Проте їх навчатимуть та допомагатимуть знайти роботу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.01.2024 22:39