Фото: Вікіпедія

У Повітряних силах пояснили, які літаки здатні змінити ситуацію на полі бою

Для ефективної боротьби з російськими загарбниками Збройним силам України необхідні саме американські винищувачі F-16. Інша бойова авіація, яку деякі партнери розглядають для передачі України замість F-16, програють у характеристиках.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, французький винищувач Mirage 2000, до прикладу, нічим фактично не відрізняється від радянського МіГ-19 — обидва літаки призначені лише для повітряного бою. Ігнат наголосив, що авіації четвертого покоління Україна не потребує.

"F-15 — так. Це кращий за функціоналом літак, тому що він має два двигуни, він може взяти більше зброї, має більший радіус застосування, але F-15 є різні", — сказав речник Повітряних сил.

З модернізацій саме цих винищувачів Ігнат виділив F-15E, адже призначені як для бою в повітрі, так і для ударів по землі. Однак, за його словами, аби отримати такі винищувачі, необхідні роки. 

"ЗСУ не розглядають і штурмовики А-10. Потрібно розуміти, що Росія має потужну систему ППО. А-10 — це штурмовик, який, звичайно, стане корисним, але змінити щось навряд чи зможе", — пояснив Ігнат.

Водночас, як наголосив речник Повітряних сил, F-16 — багатоцільовий літак, який може бити по ворогу різними типами озброєння і навіть в дечому заміняти А-10.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

За даними західних ЗМІ, останнім часом у групі "Рамштайн" виникли певні розбіжності, зокрема щодо того, чи потрібно і коли відправляти західні винищувачі в Україну, а також щодо затримок з постачанням деяких озброєнь. Насамперед це стосується німецьких та іспанських танків.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.05.2023 10:21