Фото: "Суспільне UA"

У розвідці прокоментували прогнози щодо ЗСУ у Криму: "Українці були там цього року"

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що прогнози про захід Збройних сил України у Крим справдилися, українці там були цього року.

Зокрема, в інтерв’ю "Суспільному" він розповів, що ситуація для противника в Криму сильно погіршилася.

Юсов пояснив, що заяви офіційних осіб і військово-політичного керівництва країни є інструментом впливу і теж певною мірою зброя, однак якщо брати прогноз щодо Криму, то можна вважати, що це сталося. За його словами, влітку 2023 року українським військовим вдалося проникнути на територію півострова і виконати деякі бойові завдання.

"Інформація від офіційних осіб, від військово-політичного керівництва, також є інструментом впливу. Вони робляться тоді, коли це потрібно і виходить відповідний результат. А що стосується конкретних заяв — вони здійснилися. Українці були в Криму цього року і цього літа", — заявив Юсов.

Водночас представник ГУР наголосив, що загалом ситуація у тимчасово окупованому Криму для російських загарбників значно погіршилася. Зокрема, війська країни-агресорки не мають безпечного місця в Криму і вже кілька місяців переміщують інфраструктуру Чорноморського флоту з півострова до своїх кордонів, адже там нібито безпечніше.

"Це стосується, як перебазування частини суден частини, так і перенесення штабної інфраструктури. Це власне мовчазне визнання з боку агресора, що ситуація в Криму для них значно погіршилася", — зауважив Юсов.

Юсов зазначив, що в порівнянні з 2022-м, в цьому році кількість операцій та завданих ударів по живій силі та засобам окупантів у Криму, значно зросла. Це стосується, як військових, так і логістичних обʼєктів, які використовуються в військових цілях.

Посадовець зауважив, що кожна така успішна операція є проблемою для агресора з точки зору відновлення ланцюгів постачання, з точки зору відновлення графіків, з яких вони вибиваються і кожного разу це додаткові можливості для українських оборонців, якими ми вони безумовно користуються. За цей рік було більше масштабних операцій українських військових, зокрема удари по Кримському мосту, повернення під український контроль "Вишок Бойко", десантні операції українських спецпризначенців ГУР і в цілому діяльність Сил безпеки і оборони разом з рухом опору.

Нагадаємо, у ніч на 26 грудня тактична авіація Повітряних сил Збройних сил України атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії "Новочеркаськ" в районі окупованої Феодосії та знищила його. Водночас супутникові знімки показали, що, крім великого десантного корабля "Новочеркаськ", унаслідок удару частково затонуло ще одне судно.

Також, за даними видання Astra, під час атаки на борту великого десантного корабля "Новочеркаськ" Чорноморського флоту РФ перебували 77 російських моряків, зниклими безвісти вважаються 33 особи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.12.2023 14:45