Фото: "Суспільне UA"

Юсов попередив українців про нові масштабні кібератаки Росії

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що країна-агресорка може здійснити нові масштабні кібератака, тому Україна готується протистояти ворогу.

Про це Юсов заявив в ефірі телемарафону.

Представник ГУР наголосив, що війна Росії проти України "триває на багатьох напрямках". Відтак, спроби атакувати українську цифрову інфраструктуру ворог здійснює "постійно і регулярно".

"Після цієї атаки (на "Київстар", — ред.) будуть офіційні заяви, зокрема, представників структур, які відповідають за кібербезпеку, вони зможуть детально розповісти. Але зрозуміло, що подібні атаки можуть повторюватися і в майбутньому", — наголосив представник ГУР. 

За словами Юсова, головна ціль ворога — заподіяти шкоду цивільній інфраструктурі. Він пояснив, що до прикладу "Київстар" насамперед обслуговує цивільних абонентів. Відтак, шкоду завдали мирним громадянам. Посадовець також додав, що українці повинні бути готовими до нових масштабних кібератак РФ.

"Ворог спеціально намагається інвестувати в кібервійська великий ресурс, тому що подібні атаки можуть потенційно завдати більшої шкоди економіці нашої держави, ніж інвестувати гроші на лінію фронту... Це більш вигідно для агресора", — зазначив він.

Водночас представник ГУР зауважив, що Україна готується протистояти ворогу та буде відповідати на хакерські атаки РФ.

"Звичайно ж, ми не будемо просто сидіти, склавши руки. Контрзаходи вже відбуваються", — зазначив Юсов.

Нагадаємо, 12 грудня у роботі одного з найбільших українських операторів мобільного зв'язку "Київстар" стався масштабний збій через частково зруйновану ІТ-інфраструктуру. Для з'ясування обставин та наслідків протиправних дій втручання у діяльність мережі "Київстар" залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб.

У НБУ зазначили, що хакерська атака на "Київстар" призвела лише до часткових проблем з роботою частини POS-терміналів торговельної мережі. Водночас більшість банкоматів, терміналів самообслуговування та банківських відділень працюють у штатному режимі. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.12.2023 11:58