Фото: "АрміяInform"

У розвідці розповіли про причетність Росії до війни в Ізраїлі

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов відповів на наріжне у суспільстві питання, чи причетна Росія до дій терористів ХАМАСу, які розпочали бойові дії в Ізраїлю. Раніше про "слід" країни-агресорки в цих подіях згадував керівник відомства Кирило Буданов. 

У інтерв'ю "Еспресо" Юсов назвав це "достовірною" інформацією. Він наголосив, що можна стовідсотково стверджувати, що палестинські бойовики користувалися під час нападу "трофейною" зброєю російських окупантів, яку ті привезли з України.

Представник розвідки зазначив, що причетність Росії та Ірану до допомоги бойовикам ХАМАСу — два різні кейси. На думку Юсова, зв'язки Кремля з представниками ХАМАСу — не таємниця для світу. Усі бачили візит делегації палестинців до Москви, який відбувся восени 2022 року. 

"І це офіційні візити, вони не приховувались. І обговорювались під час цих візитів не розвиток балету і культури, не захист клімату і не якісь проведення вечорів кремлівсько-ХАМАСької дружби", — вказав Юсов.

Він вважає, що за підсумком відповідних зустрічей ХАМАС отримав від РФ зразки стрілецького піхотного озброєння, які, певно що, були використані проти Ізраїлю. 

"Взаємодія була і зброя була передана - окремі зразки стрілецького піхотного озброєння. Зроблено це було ще до здійснення останніх атак на Ізраїль, тобто, так чи інакше, Росія була поінформована до того, що якісь речі будуть відбуватися", — заявив Юсов. 

Також він згадав про ролики з фрагментами атаки ХАМАС на Ізраїль, де чітко лунає російська мова. Цей факт підтверджує аналіз відеозаписів, й цією інформацією володіє не тільки Україна.

"Про неї знають і в Ізраїлі, і наші партнери та союзники у світі. Тому так, була (російська мова, — ред.)", — додав представник ГУР.

Нагадаємо, раніше Вашингтон коментував, що не має даних про слід Тегерану у цих подіях. Хоча українська розвідка вважає, що саме через Іран могли відбуватися поставки зброї з українського поля бою.

Також Міністерство оборони України повідомляло, що російські пропагандисти поширюють відео, на якому начебто представники терористичного угрупування ХАМАС демонструють українську зброю. Зокрема, арабською мовою стверджується, що саме Україна продала терористам західні зразки озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.10.2023 04:49