Фото: соцмережі

Частково зруйнована IT-інфраструктура: у "Київстарі" зробили заяву про терміни відновлення роботи

У роботі одного з найбільших українських операторів мобільного зв'язку "Київстар" стався масштабний збій через частково зруйновану ІТ-інфраструктуру. Компанія наразі не може назвати терміни повноцінного відновлення роботи.

Про це повідомив гендиректор компанії Олександр Комаров в ефірі телемарафону.

"Київстар" ще не повідомляв про ніякі терміни насправді. Дуже потужна хакерська атака на віртуальну інфраструктуру компанії. Частково зруйновано ІТ-інфраструктура. Тому ми ще зараз знаходимося в опрацюванні питання скільки часу займе відновлення. Тому ніяких стейтментів ми ще не робили", — зазначив він.

Комаров пояснив, що термін "пошкодження IT-інфраструктура" означає втрату доступу до систем компанії, тому що весь "периметр, яких захищається директорією, в якій прописані всі права — повністю зруйнований". 

"Фахівцям доводиться працювати на фізичному рівні, підключаючись умовно через патч-коди до кожного елементу мережі, щоб оцінити рівень її руйнування", — додав він.

За його словами, сьогоднішня атака є однієї із складових війни, в якій Україна перебуває вже майже два роки.

"Це війна, вона проходить не лише на полі бою, а й у кіберпросторі. Насправді це проникнення в інфраструктуру і її руйнування. Основна ціль цієї атаки — максимально можливе руйнування віртуальної IT-інфраструктури оператора", — наголосив гендиректор компанії "Київстар".

Для з'ясування обставин та наслідків протиправних дій втручання у діяльність мережі "Київстар" залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб.

"Київстар обов'язково надасть компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися послугами оператора. Приносимо вибачення абонентам за тимчасові незручності та дякуємо за розуміння та підтримку", — заявив він.

Нагадаємо, вранці вівторка, 12 грудня, у роботі українського оператора "Київстар" стався масштабний збій. Користувачі повідомляли про відсутність зв'язку та інтернету. Крім того, не працює сайт оператора.

Як повідомили ЗМІ, причиною масового технічного збою в роботі мобільного оператора стала хакерська атака на ядро мережі. У мережі раніше публікували інформацію про обшуки правоохоронців у "Київстар", однак джерела видання її не підтвердили.

Також після масштабного збою в "Київстар" внаслідок хакерської атаки, співзасновник Monobank Олег Гороховський повідомив про DDoS атаки на їхню систему.

Варто відзначити, що услід за збоями у роботі мобільного оператора "Київстар", виникли й проблеми у його конкурентів з Vodafone. Додаток компанії не працював належним чином.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.12.2023 14:59