Фото: Telegram-канал Давида Арахамії

У "Слузі народу" повідомили, коли Зеленський може підписати закон про е-декларації

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що президент Володимир Зеленський ще не визначився, чи підписувати закон про е-декларування. На його думку, впродовж тижня стане зрозуміло, чи застосує глава держави право вето.

Про це Давид Арахамія заявив в ефірі телемарафону.

Президент ще визначається, чи підписувати, чи повертати закон №9534 про електронне декларування до Верховної Ради.

"Президент ще не вирішив. Він чекатиме, поки законопроект буде підписаний головою Верховної Ради і його надішлють до Офісу президента. Потім, я думаю, буде робоча нарада. Врешті-решт Президент ухвалить рішення. З одного боку, є терміни, які нас відверто підтискають з виконання цих умов, а з іншого боку є позиції громадянського суспільства. Будемо чекати. Я думаю, протягом тижня все стане зрозуміло", — сказав він.

Арахамія запевнив, що закон з нормою про продовження закриття декларацій чиновників ще на один рік, є результатом перемовин з МВФ та Європейською комісією.

"Відкритість чи закритість реєстру — це вже окреме питання громадянського суспільства, відносин з нашими громадянами. І те, що зараз зробила група депутатів Європарламенту, є маніпуляцією в чистому вигляді: певні європейські інституції були суб'єктами перемовин, і вони дозволили робити нам реєстр у тому вигляді, в якому він є", — сказав голова фракції "Слуга народу".

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

Водночас президент України Володимир Зеленський вже відреагував на ухвалення закону про е-декларування для депутатів та чиновників. Глава держави ще не визначився, чи підписуватиме його. Він заявив, що йому потрібно проконсультуватися з віце-прем'єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною. Також президента закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Очікується, що ухвалення закону сприятиме спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищить ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2023 15:59