Фото: Vatican News

У Ватикані виправдались за слова Папи Римського про "велич росіян"

У вівторок, 29 серпня, Ватикан опублікував офіційне пояснення слів Папи Римського Франциска про "нащадків великої Росії". Кажуть, що понтифік не мав наміру вихваляти імперіалістську логіку та правителів. 

Про це йдеться у заяві глави прес-служби Ватикану Маттео Бруні.

"У словах привітання, спонтанно звернених до деяких молодих російських католиків кілька днів тому, як явно випливає з контексту, в якому вони були вимовлені, Папа хотів підбадьорити молодих людей, щоб вони зберігали та просували те, що є позитивним у великій російській культурно-духовній спадщині, і, безумовно, він не мав наміру вихваляти імперіалістську логіку та правителів, яких згадав, щоб вказати на деякі відповідні історичні періоди", — сказано у повідомленні.

Крім того, свою реакцію оприлюднив Комунікат Апостольської Нунціатури в Україні. Кажуть, що Папське Представництво відкидає ні інтерпретації, які виникли опісля звернення Папи, оскільки понтифік "ніколи не закликав до імперіалістичних ідей".

"Навпаки, він є рішучим противником і критиком будь-якої форми імперіалізму чи колоніалізму, в усіх народів і ситуаціях. Слова Римського Понтифіка від 25 серпня слід інтерпретувати в цьому ж світлі", — йдеться у повідомленні.

Неоднозначні слова Папи Римського перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді

У пʼятницю, 25 серпня, Папа Франциск висловився перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі.

Серед іншого, він сказав:

"Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами".

Згодом у Міністерстві закордонних справ України заявили, що понтифік поширює російські великодержавні ідеї, якими Кремль виправдовує вбивства українців.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск просить Кремль погодити його візит в Москву. Інакше він відмовляється їхати в Київ. Також Франциск зізнався, що на другий день російського вторгнення в Україну він хотів поговорити з Володимиром Путіним телефоном і пропонував себе в якості посередника в можливих переговорах, але російська сторона відхилила запит.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.08.2023 15:10