Фото: Pixabay

У Британії розробили новий спосіб виявляти відбитки пальців: до чого тут медузи

Британські вчені з Університету Бата розробили інноваційну речовину на основі протеїну медуз. Це може допомогти в розслідуванні злочинів.

Як повідомляє BBС, науковці винайшли для виявлення відбитків пальців спрей, в основі якого зелений флуоресцентний білок (GFP), знайдений у медуз.

Традиційні методи криміналістики використовують або токсичні порошки, які можуть пошкодити ДНК, або нафтохімічні розчинники, шкідливі для навколишнього середовища.

"Ця система безпечніша, стійкіша і працює швидше, ніж наявні технології. Її можна використовувати навіть для відбитків пальців тижневої давнини", — коментує хімік Тоні Джеймс.

Новий спрей може розчинятися у воді, має низьку токсичність і дозволяє швидко візуалізувати відбитки пальців на місці злочину. Два різні барвники, названі LFP-Yellow та LFP-Red, вибірково зв'язуються з негативно зарядженими молекулами, що містяться у відбитках пальців, фіксуючи молекули барвника на місці та випускаючи флуоресцентне сяйво, яке можна побачити у синьому світлі. Вчені вже ведуть переговори з представниками бізнесу, щоб якомога швидше вивести спрей на ринок.

Нагадаємо, на початку січня 2024 року стало відомо, що штучний інтелект незабаром навчиться імітувати людський почерк. Інструменти штучного інтелекту вже дозволяють людям створювати переконливі голосові клони та фейкові відео.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 12.03.2024 03:40