Фото ілюстративне. Джерело: dev.ua

Штучний інтелект може переконливо імітувати стиль почерку людини, — дослідники

Інструменти штучного інтелекту вже дозволяють людям створювати переконливі голосові клони та глибокі фейкові відео. Незабаром штучний інтелект також можна буде використовувати для імітації стилю почерку людини.

Про це повідомив Bloomberg. Дослідники з Університету штучного інтелекту імені Мохамеда бін Заїда в Абу-Дабі кажуть, що вони розробили технологію, яка може імітувати чийсь почерк на основі лише декількох абзаців письмового матеріалу. Щоби досягнути цього, дослідники використали трансформаторну модель, тип нейронної мережі, призначеної для вивчення контексту та значення послідовних даних.

Команда закладу, який називає себе першим у світі університетом штучного інтелекту, отримала патент Бюро патентів і товарних знаків США на систему штучного інтелекту.

Дослідники ще не оприлюднили цю функцію, але вона є кроком вперед у сфері, яка роками привертає інтерес науковців. Існують програми та навіть роботи, які можуть генерувати рукописний текст, але нещодавні досягнення ШІ різко прискорили методи розпізнавання символів. Однак, як і з іншими інструментами штучного інтелекту, незрозуміло, чи переваги більші від шкоди.

Технологія може допомогти писати, не беручи до рук ручку, але вона також ризикує відкрити двері для масових підробок і неправильного використання. Двоє дослідників сказали в інтерв’ю, що цей інструмент потрібно буде використовувати продумано.

"Нам доведеться привернути увагу громадськості та розробити інструменти для боротьби з підробкою. Це як розробляти антивірус для вірусу", — зазначив доцент відділу комп’ютерного зору університету Хішам Чолаккал.

Попри занепокоєння, винахідники заявили, що планують застосувати свої дослідження до реальних програм протягом декількох місяців — і вони шукають комерційних працівників.

"Потенціал цієї розробки величезний, від розшифровки почерку лікарів до створення персоналізованої реклами", — сказав інший доцент кафедри комп’ютерного зору Рао Мухаммад Анвер.

Цю технологію також можна використовувати для створення великої кількості синтетичних даних, щоби покращити те, як інші моделі ШІ обробляють рукописний текст.

Однак ще є над чим працювати. Модель-трансформер дослідників, навчена на загальнодоступних рукописних текстах, може навчатися та писати англійською та, з певним успіхом, французькою. Але команда сказала, що вони все ще намагаються зламати рукописний текст арабською мовою.

Нагадаємо, що в листопаді Кембриджський словник оголосив "галюцинувати" словом 2023 року. Цей термін набув додаткового нового значення, пов’язаного з технологією штучного інтелекту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 16.01.2024 21:15