У Великобританії запустили автобус, що очищає повітря

07 ЖОВТНЯ 2018 16:28

Міський громадський транспорт (якщо він, звичайно, не є електричним) викидає масу шкідливих речовин в навколишнє середовище. Але навіть якщо ми зробимо транспорт екологічно чистим - це не позбавить нас від того, що вже забруднене повітря нікуди не дінеться. Саме цю проблему вирішили вирішити представники компанії Go-Ahead, які запустили на вулиці одного з міст Великобританії автобус, який на ходу буде очищати повітря, повідомляє The Siver Telegram.

Взяти участь в експерименті пощастило жителям південного британського містечка Саутгемптон. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) він є одним з найбільш забруднених міст Великобританії через величезну числа засобів пересування, що працюють на дизельному паливі, так що вибір цілком виправданий.

Фахівці компанії Pall Aerospace розробили особливий фільтр для установки на дах автобуса з лінійки Bluestar. Фільтр виглядає як великий автомобільний спойлер. Він починає свою роботу тоді, коли автобус починає рухатися. Шкідливі частинки осідають на фільтрі, а за на виході виходить чисте повітря.

Може здатися, що обсяг повітря, що очищається незначний, але це далеко не так. Як стверджують розробники, по ходу руху автобуса за умови регулярного проїзду за маршрутом очищення проводиться на висоті до 10 метрів над поверхнею дороги. При цьому наявність великої фільтра на даху автобуса ніяк не заважає руху транспортного засобу і його пасажирам. Також, згідно з підрахунками фахівців, якщо встановити такі фільтри на весь автобусний парк Саутгемптона - повітря в місті повністю очищувалося б кілька разів на рік.

За словами керівника Go-Ahead Девіда Брауна:

«Своїм проектом ми хочемо показати, що автобуси - це не тільки транспортні засоби. Їх можна використовувати і для вирішення екологічних проблем. Зокрема, для очищення повітря в міському просторі».

Технології, 07.10.2018 16:28