У ВООЗ пройшов прекваліфікацію перший з біоаналогів препарат для лікування раку грудей

20 ГРУДНЯ 2019 18:18

Препарат трастузумаб рятує життя, але курс лікування коштує близько 20 тисяч доларів. Сотні тисяч жінок по всьому світу вмирають від раку грудної залози через недоступність цього лікарського засобу.

Біологічний аналог, який пройшов перекваліфікацію у Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), стоїть на 65 відсотків менше оригіналу і дарує людям шанс на порятунок.

У 2015 році ВООЗ включила трастузумаб в список необхідних препаратів, оскільки ці ліки призначають в 20 відсотках всіх випадків раку грудей.

Воно вважається особливо ефективним на ранніх стадіях захворювання, але застосовується і на більш пізніх етапах.

«Перекваліфікація біо-аналогів «Трастузумаб »- це хороша новина для жінок по всьому світу», - сказав Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

За його словами, багато мешканок бідних країн не можуть дозволити собі лікування через високу вартість ліків. Проблему поглиблює гендерна нерівність.

«Ефективне і доступне лікування від раку грудей - це право кожного жінки, а не привілей деяких», - додав він.

В рамках програми по перекваліфікації лікарських засобів ВООЗ встановлює відповідність того чи іншого препарату допустимим стандартам якості, безпеки та ефективності.

Як повідомляють сьогодні в ВООЗ, ще кілька біологічних аналогів можуть бути схвалені найближчим часом, що зробить лікування ще більш доступним.

Рак молочної залози, нагадаємо найпоширеніша форма онкологічного захворювання серед жінок.

У минулому році цей діагноз був поставлений 2,1 млн мешканок планети, 630 тисяч з них померли від хвороби. У багатьох випадках летальні випадки пов'язані з пізньою діагностикою та недоступністю лікування.

Біо-аналог трастузумаба розробили в нідерландській фармацевтичній компанії. Експерти ВООЗ вивчили його і визнали відповідним стандартам якості і ефективності. Це означає, що його тепер можуть закуповувати і поширювати установи ООН і країни-члени ВООЗ.

Біо-аналог виготовляють з матеріалів природного походження, а не з синтезованих хімічних речовин.

Коштують вони набагато менше оригіналу, але зберігають при цьому рівень ефективності. Компанії зазвичай починають виробляти біопрепарати після того, як закінчується термін патенту, яким володіє фірма, що випускає оригінал.

Технології, 20.12.2019 18:18