Сходження Благодатного вогню. Джерело: соцмережа X

У Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

У Єрусалимі у Велику суботу, 4 травня, в храмі Гробу Господнього зійшов Благодатний вогонь. Свідками цього стали тисячі християн, які зібралися тут з нагоди цієї події.

Про це стало відомо із трансляції щорічної урочистої церемонії.

Щороку церемонію сходження Благодатного вогню перед Великоднем проводять в храмі Гробу Господнього. Безпосередньо сам чин сходження відбувається у Кувуклії (каплиці) Гробу Господнього.

Поблизу храму зібралися тисячі християн, щоб побачити сходження Благодатного вогню. Потім християни поширюють вогонь свічками та спеціальними лампами по всьому світу.

Що таке сходження Благодатного вогню

Благодатний вогонь щорічно сходить в Єрусалимі напередодні Великодня. Згідно з біблійними переказами, коли апостол Петро увійшов до печери, де лежало тіло Ісуса Христа після страти, він побачив яскраве світло, яке осяяло труну.

Щороку за день до Великодня духовенство проводить хресну ходу в храмі Воскресіння Христового. Очолює богослужіння Єрусалимський Патріарх. Окрім цього, до служби допускаються священики Вірменської Апостольської церкви, а також Коптської та Сирійської.

Після хресного ходу Патріарх молиться у Кувуклії (каплиці) Гробу Господнього. Перед церемонією його обов’язково обшукують, щоб він не мав сірників чи запальнички. У самому ж храмі усі свічки та лампадки повинні бути погашені.

Вхід у Кувуклію зачиняється зсередини храму і на двері накладається воскова печатка. Після того, як вогонь зійшов, Патріарх запалює і виносить 33 свічки, що символізують кількість років життя Ісуса Христа.

Нагадаємо, що вночі 16 квітня в Україну прибув Благодатний вогонь. З храму Святої Трійці в Луцьку його передали всім церквам Православної церкви України.

Згідно з наявною інформацією, Благодатний вогонь доставлено чартерним рейсом до аеропорту румунського міста Сату-Маре, а звідти — на кордон з Україною.

Цікаво, що інспектори митного поста "Дякове" Закарпатської митниці "посприяли" швидкому переміщенню частинки "Святого світла" через кордон, аби парафіяни змогли віднести його до своїх осель та храмів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.05.2024 16:00