Фото із відкритих джерел

У Єрусалимі сходить Благодатний вогонь: онлайн-трансляція

У Велику суботу, 15 квітня, в єрусалимському храмі Гробу Господнього триває щорічна урочиста церемонія сходження Благодатного вогню. Вона розпочалася близько 12:30 за київським часом.

Ця подія символізує світло Воскресіння Ісуса Христа.

Що таке сходження Благодатного вогню

Благодатний вогонь щорічно сходить в Єрусалимі напередодні Великодня. Згідно з біблійними переказами, коли апостол Петро увійшов до печери, де лежало тіло Ісуса Христа після страти, він побачив яскраве світло, яке осяяло труну.

Щороку за день до Великодня духовенство проводить хресну ходу в храмі Воскресіння Христового. Очолює богослужіння Єрусалимський Патріарх. Окрім цього, до служби допускаються священики Вірменської Апостольської церкви, а також Коптської та Сирійської.

Після хресного ходу Патріарх молиться у Кувуклії (каплиці) Гробу Господнього. Перед церемонією його обов’язково обшукують, щоб він не мав сірників чи запальнички. У самому ж храмі усі свічки та лампадки повинні бути погашені.

Вхід у Кувуклію зачиняється зсередини храму і на двері накладається воскова печатка. Після того, як вогонь зійшов, Патріарх запалює і виносить 33 свічки, що символізують кількість років життя Ісуса Христа.

Що станеться, якщо Благодатний вогонь не зійде

За православними переказами, якщо Благодатний вогонь не зійде, розпочнеться Друге пришестя Ісуса Христа і кінець всього живого.

Нагадаємо, Служба безпеки України закликала українців обмежити відвідування масових заходів перед великодніми святами та під час них.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 15.04.2023 13:03