Фото: Офіс президента

У Зеленського натякнули, "чиї вуха стирчать" за бойовиками ХАМАСу в Ізраїлі

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на терористичну атаку бойовиків ХАМАСу на територію Ізраїлю. Він натякає, що до бойових дій може бути причетна Росія.

Про це йдеться у повідомленні Михайла Подоляка у Telegram.

На його думку, конфлікт між Ізраїлем і Палестиною, що розгорівся після терактів ХАМАСу із новою силою, має під собою тисячолітню передісторію.

"У цьому плані Близький Схід часто порівнювався з пороховою бочкою та Східними Балканами. Однак слід розуміти, що момент піднесення сірника було обрано не випадково. Акцію було продумано. І за діями ХАМАС сьогодні стирчать вуха далеко не лише Ірану. Напад ХАМАС на Ізраїль — це продовження атаки на Захід та глобальну систему безпеки", — заявив Подоляк.

Він зазначив, що атака відбувається в момент дискусій стосовно допомоги Україні та активного політичного процесу у США.

"Тиск на нас і союзників збільшується. І якщо в когось викликає сміх, що напад на Ізраїль приводить до закликів повернутися до постачання зброї Україні... Ви так і не зрозуміли. Це одна війна. На шахівниці все взаємопов'язано. І якщо сьогодні не допомогти нам виграти. Завтра не до сміху буде вам", — заявив радник глави Офісу президента.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Ввечері у суботу ХАМАС знову вдарив ракетами по Тель-Авіву і його околицях. Тоді ж була інформація, що Армія оборони Ізраїлю вже зайшла до всіх міст на кордоні із Сектором Газа, які захоплювали бойовики ХАМАС, та проводить зачистку.

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. 

Вранці у неділю ліванське угрупування "Хезболла" обстріляло Ізраїль ракетами й мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вдень у неділю Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф.

Тим часом Іран підтримав бойовиків ХАМАС, які напали на Ізраїль.

Нагадаємо, Міністерство зовнішніх справ України створило оперативний штаб для допомоги українцям в Ізраїлі. Президент Володимир Зеленський заявив, що зросла кількість жертв серед українців до двох внаслідок атаки бойовиків ХАМАСу на Ізраїль. Оперативний штаб продовжує працювати цілодобово.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.10.2023 23:03