Фото: Рixabay

У Зеленського повідомили, коли Україна може отримати перші F-16

Українська влада працює над тим, аби прискорити поставки перших винищувачів F-16. Йдеться не про великий термін, а про місяці.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телемарафону.

"Що стосується термінів, я впевнений, що все, що стосується української сторони ми зробимо швидко. Я дуже сподіваюся, що мова йде не про дуже великий термін, а про місяці. Але будемо робити все, щоб це сталося якомога раніше", — сказав він.

Єрмак додав, що тренування українських пілотів на F-16 може розпочатись вже дуже скоро. В цьому випадку йдеться про дні, або ж максимум тижні.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Відомо, що шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16Своєю чергою Міноборони повідомило, що українське небо може бути захищене винищувачами F-16 вже цієї осені.

Водночас неназвані чиновники у французькому президентському палаці заявили, що західні винищувачі не є гарантією успіху у війні з Російською Федерацією. Україні необхідно отримувати увесь спектр зброї.

У США запевняють, що передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості. Нідерланди можуть стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі F-16.

Нагадаємо, 24 травня президент Володимир Зеленський повідомив, що в Україні почалася робота над всеохопною концепцією розвитку авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.05.2023 06:45