Фото: Офіс президента України

У Зеленського пояснили, у чому користь від заколоту Пригожина

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк прокоментував рішення ватажка ПВК "Вагнера" припинити хід колони його найманців на Москву та вийти з Ростова-на-Дону. Він вважає, що одноденний заколот у Росії мав користь, адже Євген Пригожин принизив диктатора Володимира Путіна та показав, що монополії на насильство більше немає.

Подоляк назвав вибір Пригожина феноменальним, адже той швидко здався та піддався на сумнівні обіцянки самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Ти майже обнулив Путіна, взяв під контроль центральні органи влади, дійшов до Москви й раптом… здаєш назад. Тому що один вкрай специфічний посередник із сумнівною репутацією (Лукашенко) пообіцяв гарантії безпеки від людини (Путіна), яка вранці віддала наказ про твоє знищення. І за той страх, який зазнала путінська еліта протягом останніх 24 годин, цей наказ неодмінно буде виконаний", — написав він у Twitter.

При цьому Подоляк наголосив, що бунт пройшов не без користі, бо Пригожин принизив Путіна і саму Росію, показавши, що більше немає монополії на насильство.

Нагадаємо, ввечері 24 червня Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори.

Після цього у Кремлі повідомили, що Пригожин виїде до Білорусі. Речник президента РФ Дмитро Пєсков додав, що проти нього закриють кримінальну справу за фактом перевороту в Росії. Крім того, він запевнив наголосив, що Кремль не переслідуватиме тих "вагнерівців", які взяли участь у заколоті. Частина бійців ПВК, яка спочатку відмовилася брати участь у "поході" Пригожина, підпише контракти з Міноборони.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 25.06.2023 00:02